bajenaru_ovidiu.jpgPreședintele de onoare al Societății Române de Neurologie (SRN), profesor dr. Ovidiu Băjenaru, a declarat miercuri într-o conferință de presă că în prezent se află pe lista de așteptare pentru tratament aproximativ 500 de persoane cu scleroză multiplă. Potrivit profesorului Băjenaru, în prezent, în România, se estimează că sunt între 8.000 și 10.000 de persoane care suferă de scleroză multiplă, însă nu toate ajung la medic.

El a atras atenția asupra necesității includerii în tratamentul imunomodulator cât mai repede, pentru că orice întârziere poate să ducă la efecte ireversibile. „Instituirea tratamentului trebuie să se facă în faza cât mai precoce a bolii, pentru că în timp boala se agravează iar costurile cresc. Cele mai afectate persoane de această boală sunt persoanele de vârstă activă”, a spus președintele de onoare al SRN.

Băjenaru a afirmat că, din păcate, rata de includere în tratament este destul mică, lista crește lunar, adăugându-se pacienți noi, care la rândul lor ar trebui incluși în tratament. „Aproximativ 60-70% dintre pacienți au șansa de a beneficia de tratamentul imunomodulator, ceea ce înseamnă 6.000 de pacienți”, a arătat medicul neurolog. În opinia sa, ar fi necesar să fie incluși lunar în listele pentru tratament 600-700 de pacienți. Specialistul a adăugat că pe lângă tratamentul imunomodulator mai sunt necesare și alte tratamente simptomatice și de reabilitare.

Referitor la reabilitare, Ovidiu Băjenaru a subliniat importanța acesteia, arătând că în lume în ultimii 5-10 ani s-au dezvoltat astfel de centre cu echipe multidisciplinare în care rolul important îi revine neurologului. În ceea ce privește costurile pentru tratamentul sclerozei, medicul a spus că acestea sunt în jur de 50.000 lei – costul mediu pe an pentru un pacient -, însă, prin program, pentru tratamentul acestei afecțiuni s-au decontat anul trecut în jur de 42.000 lei, sumă insuficientă.

„Pentru 2014, SRN a solicitat decontarea tratamentului pentru 3.200 de pacienți, cu un cost mediu pe pacient de 50.000 lei. România beneficiază de medicamente iar propunerea Ministerului Sănătății este ca pe noua listă de medicamente compensate și gratuite să fie inclusă o nouă moleculă care a fost înregistrată în țară în urmă cu doi ani. Celelalte patru noi molecule nu sunt încă pe listă în România”, a precizat Băjenaru.

În context, președintele SRN a menționat că în două-trei luni va intra în funcțiune Registrul Național pentru Scleroză Multiplă, care va permite cunoașterea exactă a situației acestei afecțiuni din toate punctele de vedere. Conform lui Băjenaru, în România sunt centre pentru această afecțiune în București, la Spitalul Universitar, Spitalul Colentina, Spitalul Elias, Spitalul Militar Central, Spitalul SRI de la Balotești, un centru pentru copii la Bagdasar-Arseni și în țară, la Spitalul din Cluj, din Timișoara, Iași, Târgu-Mureș. Centre de recuperare neurologică sunt trei în țară, la Spitalul de recuperare din Iași, Spitalul din Cluj și în București, la Bagdasar-Arseni, axat însă mai ales pe recuperarea neurologică posttraumatică. Din anul 2000 până în prezent au fost formate în aceste centre grupuri de medici specializate, care au expertiză în domeniu. AGERPRES