În fiecare an, Ziua internaţională a moaşelor este celebrată la 5 mai.

Lansată de Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM), la sfârşitul anilor 1980, a fost marcată pentru prima dată în 1991. De atunci, peste 50 de naţiuni celebrează anual această zi. În fiecare an, Ziua internaţională a moaşelor este sărbătorită de moaşe, studenţi, beneficiari şi toate părţile implicate în procesul naşterii printr-o conferinţă online de 24 ore, care acoperă o gamă largă de subiecte, cu vorbitori din întreaga lume.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor (ICM) conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere. Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi ICM de reducere a mortalităţii materne şi a nou-născuţilor.

Pentru ediţia din 2022 au fost dezvoltate reţele sociale şi bannere pe site-uri web pentru a sprijini comunitatea de moaşe la nivel mondial în manifestările organizate pentru sărbătorirea zilei, se arată pe site-ul https://www.internationalmidwives.org.

Pe 5 mai 2022, comunitatea de moaşe din întreaga lume este invitată sa participe la celebrarea virtuală #IDM2022, unde se va sărbători cea de-a 100-a aniversare a ICM şi realizările asociaţiilor membre din întreaga lume, potrivit site-ului idm2022.com.

În urmă cu o sută de ani, în Belgia a fost creată Uniunea Internaţională a Moaşelor (IMU), precursoarea Confederaţiei Internaţionale a Moaşelor (ICM). De atunci, ICM s-a transformat în ceea ce este în prezent: o organizaţie neguvernamentală mondială care reprezintă peste 140 de asociaţii de moaşe (MA) în peste 120 de ţări – împreună, aceste asociaţii reprezintă peste un milion de moaşe din întreaga lume. Confederaţia susţine moaşele şi asociaţiile lor, deoarece acestea susţin la rândul lor drepturile, demnitatea şi sănătatea femeilor şi a nou-născuţilor de pretutindeni.

Anul acesta este lansată oficial organizaţia de caritate With Women – efortul ICM de a asigura investiţii individuale mai mari în profesia de moaşă. Această organizaţie caritabilă va promova sustenabilitatea organizaţională şi va îmbunătăţi capacitatea de a sprijini asociaţiile de moaşe şi pe membrii acestora.

Asociaţia Moaşelor Independente din România (AMsR) a fost înregistrată legal în 1995. Prin activitatea de voluntariat a fondatorilor au fost înfiinţate opt filiale în ţară, cu 400 de membri activi. În urma demersurilor AMsR, din 2002 au început să se înfiinţeze Facultăţile de Moaşe în cadrul Universităţilor de Medicină şi Farmacie din Cluj, Bucureşti, Arad, Iaşi, Constanţa, Sibiu, potrivit site-ului www.juridice.ro.

Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp, foarte respectată, avându-şi rădăcinile în vremuri străvechi. AGERPRES

 

Sursa foto: www.internationalmidwives.org