targ de joburi3.jpgSute de persoane, medici, rezidenţi sau asistenţi medicali au venit, sâmbătă, la cea de-a cincea ediţie a Târgului Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice organizat la Iaşi, în speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în clinici şi spitale din alte state europene printre cele 4.000 de oferte prezentate.

Vizitatorii s-au interesat la Târgul Internaţional de Cariere Medicale de condiţiile în care ar putea să profeseze în ţări precum Franţa, Anglia, ţările Scandinave şi Germania, unde câştigul lunar variază, în funcţie de specialitate, vechime şi experienţa profesională, între 80.000 şi 200.000 euro pe an.

Deşi ofertele vizează medici specialişti, medici primari, medici rezidenţi şi asistenţi medicali, la târg au venit şi studenţii medicinişti pentru a se interesa de condiţiile de angajare imediat după finalizarea studiilor.


„După atâţia ani de studiu nu avem condiţii de muncă. Am venit să aflăm mai multe detalii despre posibilităţile de angajare după obţinerea diplomei. Tot ce ne dorim este să ne exercităm meseria în condiţii de lucru bune şi pe salarii decente”, a declarat Nicoleta Popescu, studentă în ultimul an la Universitatea de Medicină şi Farmacie. Cele peste 4.000 de locuri de muncă de cele mai cunoscute agenţii de recrutare de nivel european, precum ID Medical, Helvetia Medicum, Link2Europe, Locum Express Ireland, PERMEDEX Consulting GmbH, NES Healthcare, MediCarrera, EGV Recruiting, IMS Recruitment, HCL International, Victor Wolf Ltd. – Nursing Recruitment, Anne Services, Global Medics. Printre specializările medicale cele mai căutate se numără anestezia, medicina de urgenţă, radiologia, medicina internă, chirurgia şi medicina generală.


Potrivit organizatorilor, motivaţia medicilor de a pleca din ţară este influenţată de reducerile salariale suferite în ultima perioadă de către personalul medical, lipsa dotărilor şi a condiţiilor optime de muncă din unităţile sanitare, subţinanţarea sistemului sanitar şi dorinţa de a începe o carieră medicală cu posibilităţi salariale de aproximativ 10 ori mai mari. Salariile şi pachetele salariale oferite personalului medical din România diferă de la o ţară la alta.


Pentru medicii cu experienţă, cele mai mici salarii oferite în cadrul Târgului Internaţional de Cariere Medicale sunt cuprinse între 80.000 – 120.0000 euro/an, pentru posturi în Germania, Danemarca, Norvegia şi Suedia, iar cele mai mari în Irlanda si Marea Britanie, ajungând între 150.000 -200.000 euro pe an. La ediţia din luna aprilie, la Iaşi aproximativ 1.400 de cadre medicale au trecut pragul Târgului. Evenimentul este organizat de dr. Grzegorz Chodkowski (MedPharmCareers.com), în colaborare cu Houston NPA, partenerul oficial pentru România. Vizitatorii care trec pragul Târgului Internaţional de Cariere Medicale au ocazia să intre în contact direct cu angajatorii şi companiile de recrutare prezente, să ‘ia pulsul’ ofertelor de muncă în străinătate.


Cei interesaţi pot explica direct potenţialilor angajatori ce doresc şi cum doresc să lucreze, discutând pe baza duratei contractului şi a diferitelor modalităţi de angajare. Târgul este cel mai mare de acest gen din Europa şi reprezintă cea mai bună oportunitate ca personalul medical să se întâlnească cu recrutatorii, formula târgurilor de acest gen fiind cu mult mai profesionistă decât comunicarea via email sau telefon, unde nu se pot obţine toate informaţiile deodată. Toţi vizitatorii sunt sfătuiţi să aducă la Târg mai multe exemplare ale CV-ului în diferite limbi de circulaţie internaţională, în funcţie de ţara unde şi-ar dori să profeseze şi să participe pe cât posibil la cursurile şi seminariile gratuite oferite în cadrul Târgului, precum: tehnici de învăţare ale englezei medicale, modalităţi de înscriere şi oportunităţi de angajare în domeniul medical din diverse ţări europene, sfaturi pentru întocmirea CV-ului medical. AGERPRES