400 de medici din ţară şi din Europa s-au reunit, vineri, la Timişoara, unde se desfăşoară cea de-a doua ediţie a uneia dintre cele mai importante conferinţe medicale din ţară în domeniul chirurgiei ginecologice, intitulate „Concepte moderne în ginecologie, medicină fetală şi infertilitate”. Evenimentul, care a avut loc în perioada 27 – 29 mai, este singurul din ţară unde este abordată problema endometriozei, iar prof. dr. Kypros Nicolaides va oferi informaţii de ultimă oră despre medicina fetală, dar şi despre infertilitate, din perspectiva cercetărilor şi a celor mai recente studii şi tratamente.
În prima zi a întâlnirii a avut loc şi o sesiune de chirurgie live, unde s-a operat demonstrativ şi concomitent un cancer de sân, un cancer de col uterin şi a avut loc o intervenţie de chirurgie a endometriozei. „Cred că este un foarte important schimb de experienţă din Italia spre România. Astăzi, fac operaţii de cancer endometriotic. Acum tehnica este foarte importantă, pentru că atunci când îndepărtez un uter, în multe cazuri apar infecţii. Noua tehnologie permite reducerea acestor complicaţii. Pentru femeie complicaţiile comportă riscul unei noi operaţii. Cred că e mai bine să promovăm această nouă tehnologie, pentru a îmbunătăţi viaţa femeilor cu cancer”, a spus prof. Pietro Litta (Padova, IT), specializat în chirurgie ginecologică şi endometrioză.
Potrivit medicilor prezenţi la eveniment, endometrioza este o boală cu care multe femei se confruntă şi care, până nu demult, a fost ignorată. Este o afecţiune ginecologică caracterizată prin prezenţa de ţesut endometrial funcţional în afara cavităţii uterine, adică ţesutul care în mod normal căptuşeşte cavitatea uterină poate fi găsit, la anumite femei, în mod anormal, şi în alte locaţii situate extrauterin, inclusiv la nivelul sistemului nervos central, plămân sau miocard.
„Am fost interesat de operaţiile live. Este important ce putem face pentru pacienţi, să dăm atenţia necesară problemei şi să îmbunătăţim îngrijirea medicală. Am recunoscut un fel de inabilitate la pacientele cu endometrioză, iar în multe regiuni se fac legi pentru a ajuta aceste paciente care au această problemă”, a spus prof. Stefano Angioni (Cagliari, IT), specializat în chirurgie ginecologică şi infertilitate. În România, endometrioza nu se decontează în totalitate de sistemul de stat.
La întâlnirea de vineri a fost prezent şi prof. Petre Brătilă, specializat în chirurgie ginecologică, cancer ginecologic şi infertilitate, care a dezvoltat o nouă metodă ce le permite femeilor să aibă o sarcină, chiar dacă suferă de cancer de col uterin. „Pentru cancerul de col uterin incipient am adoptat o tehnică inventată de un român, care a stat ascunsă 40 de ani, până când a descoperit-o un profesor francez. Este vorba de o operaţie prin mijloace minim invazive, prin chirurgie vaginală. Femeile tinere care doresc să conceapă, dacă îndeplinesc anumite criterii, pot fi aduse în situaţia care nu le-ar mai da posibilitatea să conceapă. Există posibilitatea acestor intervenţii minim invazive care fac posibilă conceperea. În lume s-au făcut 1.000 de operaţii şi 52 sunt făcute în România. Niciuna din cele 52 de femei care au fost urmărite între un an şi 11 ani nu a avut semne de recidivă. S-au născut nouă copii perfect normali”, a spus prof. Brătilă. AGERPRES