Cele mai bune practici de prevenire a infecțiilor asociate activității medicale din spitalele românești, dar și din Europa, sunt dezbătute la Zalău, de peste 350 de medici și asistente din întreaga țară, alături de specialiști din Marea Britanie și Malta, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Conferinței de Sterilizare.
Conferința de Sterilizare de anul acesta, cu tema: „Pacientul pe primul loc. Cele mai bune practici de prevenire a infecțiilor asociate activității medicale”, oferă, potrivit organizatorilor, un program variat, care cuprinde multe dintre problemele cheie din domeniul prevenirii infecțiilor, probleme cu care se confruntă spitalele, nu doar în România ci și în Europa.
La ediția din acest an sunt prezenți, din Anglia, Christina Bradley, membru în conducerea International Federation of Infection Control (IFIC), care va vorbi despre „Cele mai bune practici de dezinfecție în diferite medii de spital”, alături de Gary Thirkell, membru al conducerii Infection Prevention Society (IPS), Carole Hallam, director adjunct IPS, precum și Debbie Xuereb din Malta, coordonator International Engagement Committee IPS, care vor prezenta actualități în domeniul prevenirii infecțiilor.
„Anul acesta sunt 11 membri ai echipei din Marea Britanie. Avem asistente medici, cercetători și fizioterapeuți. Este o relație foarte bună care a fost construită între membrii echipei din Zalău și cei din Marea Britanie. Vedem schimbări care s-au făcut la Zalău și apoi s-au răspândit în întreaga țară”, a precizat, în deschiderea evenimentului, Carole Hallam, director adjunct IPS.
Invitat special al evenimentului, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a subliniat importanța unui comportament proactiv legat de infecțiile din spitale, comportament pe care spitalul din Zalău l-a adoptat în urmă cu mulți ani
„Sunt absolut frapat nu numai de numărul mare de invitați ci și de faptul că este foarte mult entuziasm și dorință de participare la acest eveniment. (…) Sunt o persoană care în diverse momente m-am preocupat de această problematică a infecțiilor asociate asistenței medicale, pentru că sterilizarea este doar o bucățică din această problematică și aș vrea să felicit organizatorii, Spitalul Județean din Zalău, pentru că de foarte mulți ani, de prin 2001 cunosc eu, au avut această preocupare legată de controlul acestor infecții, pentru că au făcut un lucru pro-activ. Noi, în momentul de față, dacă încercați să vă aduceți aminte ceea ce s-a întâmplat în urmă cu un an, am fost foarte reactivi. Am fost reactivi la niște situații dramatice care s-au întâmplat în țara noastră, precum pacienții de la Colectiv și am încercat să găsim niște soluții conjuncturale, fără să avem o viziune pe termen cel puțin mediu și să implementăm o schimbare de comportament, de mentalitate și o îmbunătățire a performanței profesionale. Colegii noștri din Zalău fac acest lucru de foarte mult timp și cred că este un foarte bun model pe care am putea să-l urmăm sau să ne gândim cum am putea, împreună cu dânșii, să dezvoltăm un concept care să-l implementăm în mod real în spitalele din România”, a precizat Alexandru Rafila.
Agenda evenimentului este structurată pe șase sesiuni de prezentări științifice, care sunt organizate la nivelul cunoștințelor de ultimă oră din domeniile curățeniei, dezinfecției, sterilizării, îngrijirii pacientului și prevenirii infecțiilor intraspitalicești. Acestor sesiuni li se adaugă două ateliere de lucru, în cadrul cărora participanții pot afla informații despre metodele de actualitate privind prevenirea transmiterii încrucișate a infecției. Prezentările sunt susținute de membrii din conducerea Infection Prevention Society, una dintre cele mai mari și mai influente societăți pentru prevenirea infecțiilor din Europa. AGERPRES