Guvernul a adoptat, pe 31 mai, un memorandum prin care România îşi reafirmă intenţia de a candida pentru relocarea la Bucureşti a sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente, fiind alocată suma de 30.000 de euro din bugetul Ministerului Sănătăţii pentru elaborarea strategiei de promovare a acestei candidaturi.
„Astăzi, printr-un memorandum adoptat în cadrul şedinţei de Guvern, s-a reafirmat intenţia României de a-şi depune candidatura pentru relocarea la Bucureşti a sediului Agenţiei Europene a Medicamentului. (…) România îşi va depune alături de alte ţări candidatura pentru a găzdui acest sediu. Este un demers extrem de important pentru noi„, a spus Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al Executivului, într-o conferinţă de presă, după şedinţa de Guvern.
Ea a arătat că Agenţia, care în prezent îşi are sediul la Londra, are în jur de 900 de angajaţi, care împreună cu familiile lor vor veni în ţara în care va fi relocat sediul. „Vorbim, aşadar, despre foarte multe locuri de muncă ce vor fi create, vorbim de infrastructura de educaţie, infrastructura de transport, de nopţi de cazare, pentru că această organizaţie are foarte multe conferinţe la care sunt invitaţi actori din toate ţările”, a adăugat Petrescu.
Purtătorul de cuvânt al Executivului a subliniat că prin acest memorandum se alocă şi o sumă de 30.000 de euro din bugetul Ministerului Sănătăţii pe 2017 pentru elaborarea unei strategii de promovare a candidaturii României pentru relocarea Agenţiei Europene a Medicamentului.
„Această strategie presupune, pe lângă întocmirea în sine a dosarului, care conţine detaliile tehnice la nivel de pregătire a oraşului candidat, conţine şi alte amănunte cum ar fi materiale de promovare”, a arătat Petrescu.
În opinia ei, nu va fi o concurenţă uşoară în ceea ce priveşte relocarea Agenţiei Europene pentru Medicamente. „România, pe lângă alte avantaje, are un element care îi poate servi ca argument suplimentar în obţinerea sediului acestei Agenţii. Este vorba despre faptul că la 10 ani de la aderare suntem printre foarte puţinele ţări membre ale UE care nu au în acest moment pe teritoriul lor niciun sediu de agenţie europeană”, a subliniat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
Potrivit unui comunicat al Executivului, strategia de promovare include editarea dosarului de candidatură, crearea de broşuri de prezentare, crearea unui site web şi a unui material video de prezentare.
Executivul informează că ulterior prezentării candidaturii României, preşedintele Comisiei Europene şi cel al Consiliului European au transmis în atenţia Consiliului UE, la 24 mai, propunerea referitoare la procedura de luare a unei decizii. Propunerea prevede şi necesitatea reconfirmării de către statele membre a candidaturii pentru relocare, precum şi depunerea dosarelor de candidatură până pe 31 iulie. Documentul enunţă şi criteriile specifice în baza cărora ar urma să fie formulată decizia de relocare şi reperele de calendar.
Comisia va examina proiectele şi va trimite propria evaluare Secretariatului General al Consiliului până la 15 septembrie, urmând ca decizia finală să fie luată în cadrul Consiliului Afaceri Generale din octombrie. Decizia ar urma să fie formulată în baza unor runde succesive de vot secret, fiecare stat membru având un număr egal de voturi.
Statul membru care va fi selectat pentru găzduirea sediului Agenţiei Europene pentru Medicamente nu va mai putea candida pentru relocarea Autorităţii Bancare Europene. AGERPRES