Astmul poate apărea la orice vârstă. Astmul nu este o boală infecţioasă, ci o boală inflamatorie a căilor respiratorii. Astmul poate fi ţinut sub control cu doze mici de corticosteroizi. Pacienţii cu astm controlat pot face chiar sport de performanţă.

Tema din acest an a Zilei Mondiale a Astmului este: „Eliminarea decalajelor în tratarea astmului”.

La nivel mondial, numărul bolnavilor de astm se apropie de 400 de milioane. În România, statisticile medicale arată că peste 1 milion de persoane suferă de o formă de astm. Dar, specialiştii spun că boala este subdiagnosticată. De aceea, potrivit raportărilor SRP, prevalenţa astmului este în ţara noastră de sub 3 persoane la 100.000 de locuitori, în timp ce în ţările nordice aceasta depăşeşte uneori chiar şi 9 cazuri la 100.000 de locuitori.

Potrivit reprezentanţilor Societăţii Române de Pneumologie costul total al tratamentului astmului, în Europa, este estimat la 20 de milioane de Euro anual.

„Din păcate, vorbim de un număr mare de persoane. Atât copiii, cât şi adulţii suferă de o boală care, deşi în extrem de puţine cazuri poate deveni mortală, necesită un tratament de lungă durată. De aceea, de Ziua Mondială a Astmului, trebuie să tragem un semnal de alarmă care are ca scop crearea unui cadru necesar îmbunătăţirii tratamentului administrat bolnavilor de astm, dar şi a îngrijirii medicale a acestora. Din păcate, în România, dar şi în alte ţări mai puţin dezvoltate, vorbim de o subdiagnosticare a astmului. Iar atunci când boala ajunge la un nivel în care este necesar un tratament continuu, costurile medicale, dar şi cele economice şi sociale devin foarte ridicate. De aceea, este necesar să luăm măsuri din timp prin elaborarea unor programe naţionale de depistare timpurie a astmului”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Chiar dacă astmul nu poate fi vindecat, există posibilitatea de a controla boala şi de a administra un tratament care să reducă şi chiar să prevină crizele, acele episoade de exacerbare a bolii. Pe lângă constanţa tratamentului, este necesară şi o comunicare continuă între medic şi pacient.

„Noi, la Spitalul Victor Babeş, am realizat o platformă în care pot fi găsite exemple şi explicaţii despre cum trebuie folosit un inhalator, cum se dozează medicaţia potrivită şi, mai ales, ce exerciţii de respiraţie trebuie făcute de către bolnavii cu astm. De asemenea, în cadrul spitalului funcţionează şi un cabinet de alergologie, şi asta cu atât mai mult cu cât, în cazul copiilor peste 80 la sută, iar în cazul adulţilor peste 50 la sută dintre cazurile de astm sunt provocate de alergii”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Ziua Mondială a astmului a fost marcată pentru prima dată în 1998. De atunci, în fiecare an, în prima marţi a lunii mai, medicii pneumologi din întreaga lume organizează dezbateri şi conferinţe în cadrul cărora încearcă să găsească soluţii pentru a lupta mai eficient împotriva acestei boli.