Ziua mondială de luptă împotriva rabiei (World Rabies Day), o boală care face victime pe toate continentele (cu excepţia Antarcticii), este marcată la 28 septembrie.

Tema din acest an se concentrează pe vaccinare şi colaborare. Ea aminteşte de problemele-cheie actuale pe care trebuie să le luăm în considerare pentru eliminarea rabiei: importanţa vaccinării câinilor şi necesitatea unui efort unit din partea tuturor factorilor implicaţi în acest proces.

În fiecare an, echipa Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei (Global Alliance for Rabies Control – GARC) se reuneşte pentru a alege tema acestei zile, luând în considerare evenimentele semnificative, reperele majore şi nevoile primare pentru finalizarea procesul de eliminare a rabiei, potrivit rabiesalliance.org.

Cea mai mare iniţiativă globală împotriva rabiei, susţinută prin marcarea Zilei mondiale de luptă împotriva rabiei, are ca obiectiv planul pentru eliminarea deceselor umane provocate de rabia transmisă prin muşcătura de câine până în 2030 (câinii reprezentând sursa de virus în 99% dintre decesele umane, potrivit OMS).

Campania este susţinută de expertizele realizate de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură şi Alianţa Globală pentru Controlul Rabiei. Pentru realizarea obiectivului de eradicare a rabiei în următorii 10 ani este necesară o creştere a gradului de conştientizare la nivel global prin campania „End Rabies Now”.

Pentru o colaborare eficientă a fost realizată coaliţia „United Against Rabies”, care a lansat Planul strategic global (Global Strategic Plan). Este necesar ca la nivel internaţional, naţional şi local să existe o colaborare pentru a elimina rabia, ţinând cont de faptul că este o boală care nu cunoaşte graniţe, se menţionează pe site-ul dedicat zilei.

Vaccinarea reprezintă un suport major inclus de Alianţa Mondială pentru Controlul Rabiei, în portofoliul său. Alianţa a susţinut financiar prevenirea a 181.000 de decese umane care ar fi putut fi provocate de rabie, asigurând realizarea procesului de vaccinare. De asemenea, este foarte important să acţionăm direct asupra sursei, prin vaccinarea câinilor, astfel putem împiedica transmiterea bolii, ajungând la eradicarea acesteia, potrivit sursei menţionate.

Ziua Mondială a Rabiei este una dintre cele mai importante oportunităţi de conştientizare la nivel mondial a pericolului de îmbolnăvire cu rabie. Pregătirea pentru marcarea zilei începe la nivel mondial în cursul lunii aprilie, când tema anuală este aleasă şi anunţată, împreună cu câteva resurse utile pentru cei interesaţi să participe la campanie. Oricine – persoane fizice, organizaţii, grupuri veterinare, guverne – poate participa şi poate deveni activ într-o multitudine de moduri diferite pentru a răspândi mesajul zilei.

Decizia Alianţei Mondiale pentru Controlul Rabiei de a stabili această zi a fost luată cu scopul de a informa populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a oferi informaţii asupra modului de prevenire şi asupra modalităţilor prin care cetăţenii şi instituţiile pot ajuta la eliminarea principalelor surse prin care se poate contacta această boală. În prezent, vaccinurile eficiente în combaterea rabiei sunt printre cele mai importante instrumente care pot fi utilizate pentru a reduce riscul de îmbolnăvire. Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin informarea şi educarea proprietarilor de animale şi vaccinarea acestor animale. Datorită programelor largi de vaccinare împotriva rabiei, boala este din ce în ce mai rară în ţările dezvoltate, fiind însă mult mai răspândită în statele în curs de dezvoltare. Ţările care s-au angajat în programe de eliminare a rabiei au înregistrat reduceri semnificative, apropiindu-se de eradicarea bolii.

Se estimează că anual rabia provoacă 59.000 de decese în peste 150 de ţări, 95% dintre acestea fiind înregistrate în Africa şi Asia. Rabia afectează populaţia în mod disproporţionat, cele mai expuse fiind persoanele sărace din mediul rural, aproximativ o jumătate din cazuri afectând copii sub 15 ani.

Rabia este o boală infecţioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop din genul Lyssaviridae, familia Rhabdoviridae, care se găseşte în saliva animalelor infectate şi care atacă sistemul nervos. Alte denumiri ale bolii sunt turbare sau hidrofobie. Virusul rabic, intens circulant în populaţia de vulpi, este transmis animalelor sălbatice (căprior, bursuc, dihor, jder, liliac, şobolan) şi celor domestice. Numărul sporit şi diversitatea animalelor afectate denotă amploarea periculoasă a procesului epizootic la rabie şi sugerează oportunitatea intensificării măsurilor de combatere a rabiei. Se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură). AGERPRES