Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă se marchează în fiecare an la 28 aprilie şi reprezintă un prilej pentru a iniţia campanii de promovare a siguranţei şi sănătăţii celor care lucrează, precum şi a muncii decente.
În 2023, Ziua mondială a siguranţei şi sănătăţii la locul de muncă se desfăşoară sub sloganul „A safe and healthy working environment is a fundamental principle and right at work”/”Un mediu de lucru sigur şi sănătos este un principiu fundamental şi un drept la locul de muncă”, precizează site-ul International Labour Organization – www.ilo.org.
Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) este singura agenţie tripartită a ONU, înfiinţată în 1919, care reuneşte guverne, angajatori şi lucrători din 187 de state membre, pentru a stabili standarde de muncă, a dezvolta politici şi a concepe programe de promovare a muncii decente pentru toate femeile şi bărbaţii, notează site-ul amintit.
Obiectivele principale ale OIM sunt promovarea drepturilor la locul de muncă, încurajarea oportunităţilor decente de angajare, îmbunătăţirea protecţiei sociale şi consolidarea dialogului pe probleme legate de muncă.
În iunie 2022, Conferinţa Internaţională a Muncii a decis să includă „un mediu de lucru sigur şi sănătos” în cadrul principiilor şi drepturilor fundamentale la locul de muncă.
La 28 aprilie 2023, OIM va celebra această decizie, reunind experţi pentru a discuta implicaţiile pe care le are pentru lumea muncii, precum şi modul de implementare a acestui drept. De asemenea, vor fi prezentate constatările cercetărilor privind stadiul implementării diferitelor prevederi ale Convenţiilor fundamentale nr. 155 şi nr. 187, notează site-ul www.ilo.org. Reuniunea „Cum putem promova dreptul fundamental la un mediu de lucru sigur şi sănătos?” va fi transmisă online, în direct, pe 28 aprilie, între orele 13.30 şi 15.00.
Ziua de 28 aprilie este asociată şi cu mişcarea de comemorare a victimelor accidentelor de muncă sau a persoanelor care s-au îmbolnăvit la locul de muncă. Accidentele şi bolile la locul de muncă pot fi evitate prin prevenţie, iar acest deziderat trebuie să devină obligatoriu în toate statele lumii.
În România, siguranţa la locul de muncă este reglementată de Legea nr. 319 din 14 iulie 2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, iar controalele de specialitate din acest domeniu sunt efectuate de Inspecţia Muncii. Potrivit normelor stabilite de această instituţie, angajatorul trebuie să implementeze măsurile pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă pe baza unor principii generale de prevenire: evitarea riscurilor, evaluarea riscurilor care nu pot fi evitate, combaterea riscurilor la sursă, adaptarea muncii la om, adaptarea la progresul tehnic, dezvoltarea unei politici de prevenire care să includă tehnologiile, organizarea muncii, condiţiile de muncă, relaţiile sociale şi influenţa factorilor din mediul de muncă, conform site-ului www.inspectiamuncii.ro. AGERPRES
Sursa foto: www.ilo.org