Transplantul de celule stem, un real succes pentru un pacient infectat cu HIV-1

Un studiu pe termen lung a unui pacient londonez, a demonstrat cum un transplant de celule stem de la donatorii care dețin o genă rezistentă la HIV a fost un real succes. Sângele prelevat de la pacient a evidențiat absența unei infecții virale active la 30 de luni de la încetarea terapiei antivirale.

Raportul de caz publicat în The Lancet HIV Journal a demonstrat efectiv că pacientul că a fost vindecat de HIV. În mod crucial, deși nu a rămas nici o specie virală activă în sângele pacientului, există probe de ADN HIV-1 integrat în proba de țesut.

Succesul principal al acestui studiu este demonstrarea absenței complete a replicării HIV-1 in probele de lichide corporale multiple, inclusiv țesut cefalorahidian, sânge, intestinal, material seminal și limfoid. Resturile de HIV-1 integrat sunt considerate „fosile”.

Acest studiu reprezintă, de asemenea, utilizarea editării genelor CCR5 ca terapie curativă.. Deși promite, scalabilitatea editării genelor CCR5 este limitată – în urma barierelor tehnice și etice asociate cu utilizarea acesteia.

 

 

Continuarea materialului pe platforma specializata DespreHiv.ro