Astăzi, întreaga lume marchează Ziua Mondială a Tiroidei, care dă startul Săptămânii Internaţionale de Conştientizare asupra Tiroidei, ce durează până la 31 mai.

Săptămâna Internaţională a Tiroidei, marcată de 13 ani, îşi propune să aducă în prim-plan informaţii privind afecţiunile glandei tiroide şi provocările cu care se confruntă persoanele care suferă de aceste afecţiuni.

Demersul, iniţiat de Thyroid Federation International, este susţinut de societăţi medicale din Europa, inclusiv România, America Latină, Asia, Canada şi Statele Unite.

Anul acesta, pentru a marca Săptămâna Internaţională de Conştientizare asupra Tiroidei, Societatea Română de Endocrinologie organizează proiectul TIROIDA – 7 ZILE DE DEZBATERE, ce va include câte o emisiune zilnică, informativ-educativă, privind afecţiunile acestei glande.

Cele mai frecvente afecţiuni ale glandei tiroide sunt: hipertiroidismul (creşterea anormală a activităţii glandei tiroide), hipotiroidismul (scăderea anormală a activităţii glandei tiroide), tiroiditele (afecţiuni caracterizate prin inflamaţia de diferite cauze a tiroidei) şi cancerul tiroidian.

„Scopul acestei Zile Mondiale a Tiroidei este tocmai de a arăta importanţa diagnosticului precoce şi la timp al unei suferinţe tiroidiene, de a sublinia importanţa tratamentului rapid şi performant al afecţiunilor acestei glande endocrine şi nu în ultimul rând, de a atrage atenţia asupra importanţei profilaxiei în patologia tiroidiană. Iar pacienţilor care suferă de afecţiuni tiroidiene le transmit că endocrinologii din România sunt partenerii lor şi îi îndemn să apeleze cu încredere la aceşti specialişti extrem de bine pregătiţi”, a declarat Prof. Dr. Cătălina Poiană, preşedintele Societăţii Române de Endocrinologie.

O meta-analiză publicată în 2014 estimează pentru Europa o prevalenţă de 6,71% pentru afecţiunile nediagnosticate ale glandei tiroide, adică aproximativ jumătate din totalul bolilor tiroidei. 80% dintre aceste afecţiuni nediagnosticate se află în stadiul subclinic, fiind posibilă depistarea lor doar prin analize de laborator şi/sau evaluări imagistice.

În România, în 2016 s-au înregistrat 83.413 cazuri noi de afecţiuni ale glandei tiroide, de două ori mai mult decât în anul 2010. Dintre acestea, 12.577 au fost cazuri noi de hipotiroidie şi 9.575 au fost cazuri noi de hipertiroidie. În 86% din cazuri pacienţii au fost femei.

În multe cazuri, simptomele afecţiunilor tiroidiene pot fi confundate cu efectele unui stil de viaţă dezorganizat, motiv pentru care pacienţii întârzie prezentarea la medic.

Semnele şi simptomele problemelor endocrine includ, dar nu sunt limitate la:

– Fluctuaţii ale greutăţii, tulburări de tranzit intestinal;

– Oboseală cronică (starea de oboseală ce durează mai mult de 6 luni, însoţită de dureri ale muşchilor, migrene şi probleme ale digestiei);

– La femei, ciclu menstrual neregulat şi scăderea libidoului;

– Depresie/ iritabilitate

– Somnolenţă/insomnii

– Palpitaţii

Nediagnosticate, bolile tiroidiene pot cauza complicaţii grave. Atât producţia scăzută de hormoni tiroidieni (hipotiroidia), cât şi cea ridicată (hipertiroidia) afectează în primul rând metabolismul pacientului. De aceea, afecţiunile tiroidiene cauzează cel mai des boli ale sistemului cardiovascular (ateroscleroza, fibrilaţie atrială, insuficienţă cardiacă) şi duc la mărirea riscului de deces cardiovascular. De asemenea, şi unele tulburări psihice sunt asociate cu bolile endocrine.

Societatea Română de Endocrinologie oferă răspunsuri la principalele întrebări legate de cele mai frecvente afecţiuni endocrine, la adresa https://www.sre.ro/pagina-pacientului/ .

Puteţi regăsi informaţii despre activităţile Societăţii Române de Endocrinologie pe pagina sa de Facebook, https://www.facebook.com/EndocrinologieRomania