Pe 24 octombrie, Ziua Mondială a Poliomielitei evidențiază eforturile globale de luptă împotriva acestei afecțiuni. Ziua onorează, de asemenea, contribuțiile celor care lucrează neobosit pentru eradicarea poliomielitei.

Poliomielita este o boală care pune viața în pericol, cauzată de poliovirus. Simptomele poliomielitei sunt similare cu gripa și includ:

  • Febră
  • Durere de cap
  • Vărsături
  • Rigiditate în spate sau gât
  • Rigiditate în brațe sau picioare
  • Slăbiciune musculară

Contrar credinței populare, poliomielita nu provoacă întotdeauna paralizie. Unii oameni cu poliovirus nu au niciun simptom. Cu toate acestea, în cazuri severe, virusul poate provoca leziuni ale nervilor. Când există o leziune nervoasă, aceasta poate duce la paralizie și chiar la moarte.

Poliomielita a lovit Statele Unite în prima parte a secolului XX. În fiecare vară, virusul a lovit fără avertisment. Nimeni nu știa ce a cauzat poliovirusul sau cum s-a răspândit. Timp de patru decenii, părinții din această țară s-au îngrijorat că, copiii lor vor lua virusul. În 1952, au existat aproape 58.000 de cazuri de poliomielită. Puțin peste 3.000 dintre aceste cazuri au dus la deces. În fiecare an, virusul a provocat peste 15.000 de cazuri de paralizie. Din fericire, cercetătorii au descoperit vaccinul împotriva poliomielitei, punând astfel capăt răspândirii acestui virus.

Astăzi, poliomielita este aproape inexistentă în Statele Unite. Cu toate acestea, acest virus contagios încă există în alte țări. Două țări, în special, au încă poliomielită endemică. Aceste țări sunt Afganistan și Pakistan. Totuși, există încă speranța că pe întregul glob va fi eradicată poliomielita.

 

Sursa: Nationaldaycalendar.com