Din 2011, pe 22 septembrie la nivel mondial se celebrează Ziua Internațională a Leucemiei Mieloide Cronice (LMC). Data nu a fost aleasă întâmplător, leucemia mieloidă cronică fiind asociată cu o anomalie cromozomială (cromozomul Philadelphia), în care se produce o translocare de material genetic între cromozomii 9 și 22.
Cu acest prilej, platforma Hematologie.ro a organizat pe 21 septembrie o video-dezbatere profesională la care au participat medici specialiști hematologi din toată țara. Evenimentul a fost moderat de Prof. Dr. Daniel Coriu, Directorul Centrului de Hematologie și Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni.
Profesorul Coriu a subliniat în cadrul dezbaterii faptul că pacienții cu LMC din România se bucură în prezent de acces la terapii și tratamente moderne, la aceleași standarde ca în țările europene, fapt care le asigură o supraviețuire normală cu o calitate bună a vieții și posibilitatea de a obține răspuns molecular profund (RMM) și întrerupea medicației cu menținerea remisiei fără tratament (TFR, Treatment-free remission).
Una dintre cele mai mari provocări la pacienții cu LMC este apariția mutațiilor. Ghidul ELN (European Leukemia Net) 2020 recomandă, pentru analiza mutațională pentru pacienții care nu răspund la tratamentul cu inhibitor de tirozin-kinaza, tehnologia NGS (next generation sequencing). Parteneriatul Societății Române de Hematologie cu compania Angelini oferă posibilitatea realizării analizei mutaționale prin tehnologia NGS, așa cum este recomandat de ghidul ELN 2020.
Prezentă la eveniment, Prof. Dr. Diana Păun, consilier prezidențial pe probleme de sănătate, a subliniat importanța existenței unei echipe multidisciplinare care să fie alături de pacienții cu LMC. În plus, domnia sa consideră că informarea și dialogul, alături de accesul la soluții de tratament de ultimă generație sunt esențiale în managementul unei astfel de boli.
La dezbatere au fost prezenți specialiști hematologi de la spitalele Colțea, Colentina și Universitar de Urgență din București, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Spitalul Municipal din Oradea, Spitalul Filantropia din Craiova, dar și reprezentanți ai asociațiilor de pacienți: Asociația Română de Cancere Rare, Asociația Română de Hemofilie, Asociația Prietenii lui Adrian. Toți invitații au avut posibilitatea de a-și expune punctul de vedere cu privire la provocările pe care le întâlnesc în activitatea zilnică și cum reușesc să le depășească, mai ales în contextul în care pandemia de COVID-19 a îngreunat în anumite zone desfășurarea actelor medicale și accesul pacienților la evaluări, monitorizări și terapii.
Întâlnirea s-a încheiat într-o notă optimistă, Prof. Daniel Coriu concluzionând că povestea LMC este o poveste de success care s-a realizat în ani, un rol important avândul descoperirea inhibitorilor de tirozin-kinază. Povestea se poate replica și pentru alte afecțiuni onco-hematologice, cu implicarea specialiștilor, cu suportul autorităților și asociațiilor de pacienți, și ajutorul companiilor farmaceutice.
Întâlnirea organizată de portalul Hematologie.ro a fost posibilă cu sprijinul Angelini Pharmaceuticals România, parte a Grupului Internaţional Angelini, o companie cu capital integral privat, înfiinţată în Italia la începutul secolului XX.
La nivel internațional, Angelini Pharma este lider în domeniul asistenței medicale, având experiență în domeniile sănătății mintale, inclusiv durerea și bolile rare. La nivel local, principalele arii terapeutice de interes sunt: onco-hematologie, neuropsihiatrie, reumatologie și pediatrie.