22% din accidentele vasculare sunt cauzate de fibrilaţia atrială iar mortalitatea este dublă faţă de cea în cazul accidentelor vasculare care au altă cauză, a declarat joi în cadrul unui workshop vicepreşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Aritmii, dr. Anca Dan, medic primar cardiolog.

Potrivit acesteia, fibrilaţia atrială este cea mai frecventă tulburare de ritm cardiac şi a doua cauză de accident vascular după hipertensiunea arterială. Deşi tratamentul de prevenire a accidentului cerebral vascular este cunoscut, acesta nu este administrat în mod optim şi eficient, a susţinut medicul.

„În România se estimează că sunt peste 200.000 de pacienţi cu fibrilaţie atrială, motiv pentru care Asociaţia Pacienţilor cu Aritmii propune includerea acestei afecţiuni în grupul bolilor cronice care beneficiază de tratament compensat sută la sută în baza protocoalelor terapeutice avizate de Ministerul Sănătăţii”, a afirmat dr. Anca Dan.

În opinia sa, este necesar accesul egal al pacienţilor la toată medicaţia de prevenire a accidentului vascular cerebral şi includerea prevenţiei în Programul Naţional de Profilaxie.
Fibrilaţia atrială este o aritmie frecventă ce apare în special la persoane în vârstă. În mod normal, bătăile inimii sunt ritmice. În fibrilaţia atrială semnale electrice anormale determină camerele superioare ale inimii (atrii) să tremure sau să fibrileze. O inimă aflată în fibrilaţie nu poate pompa tot atât de mult sânge ca una normală.

Fibrilaţia atrială creşte riscul pentru accidentul vascular cerebral. AGERPRES