Elevii şi studenţii din judeţul Sibiu sunt aşteptaţi să participe la conferinţa „Fără dependenţe”, organizată în cadrul celei de-a VII-a ediţii a campaniei antifumat, derulată de Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Scopul campaniei este de conştientizare a populaţiei cu privire la consecinţele negative pe care fumatul le are asupra sănătăţii. Mesajul campaniei din acest an este „Fără dependenţe !”. În acest sens, vor fi organizate atât conferinţe, găzduite de Sala Transilvania din Sibiu, cât şi sesiuni de efectuare a unor spirometrii gratuite. Conferinţa adresată tinerei generaţii va avea loc în data de 27 mai, între orele 11.00 – 13.00.


„Statisticile care evidenţiază prevalenţa fumatului în rândul tinerilor sunt tot mai îngrijorătoare, iar vârsta de începere a fumatului este de obicei înainte de 25 de ani, cu risc maxim de adicţie. Tocmai de aceea am decis să organizăm o conferinţă de amploare, la care să participe cât mai mulţi copii şi tineri, în cadrul căreia să transmitem atât mesaje de tip medical, prevenţie şi conştientizare cu privire la efectele pe care fumatul şi drogurile le au asupra sănătăţii, cât şi cu lideri de opinie inspiraţionali, motivanţi, care să îi canalizeze pe tineri spre aspectele pozitive ale vieţii, pe dezvoltarea şi valorificarea propriului potenţial, pentru a evita dependenţele”, a declarat Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

„Dependenţa de fumat se poate depăşi. E adevărat că trebuie să existe o motivaţie, o motivaţie puternică. De cele mai multe ori reuşim să ne găsim motivaţia în propria persoană, să ne gândim la sănătatea noastră, la plămânii noştri, la ceea ce mai avem noi de făcut. Am auzit de multe ori: vai, ce mult îmi place să fumez, cum să renunţ ? Trebuie să ne placă şi altceva mai mult pe lume. Deci nu cred că omul, care este o făptură raţională trebuie să se lase înrobit de orice fel de viciu, iar fumatul este şi el un viciu şi o dependenţă. Cunosc foarte mulţi foşti fumători care au reuşit să se lase de fumat. O parte pentru că într-adevăr au vrut să trăiască sănătoşi, au vrut să se bucure de existenţă, să poată să facă sport, mişcare în aer liber, să nu gâfâie, să nu tuşească. Pentru alţii, dependenţa de fumat a fost învinsă din dragostea pentru familie, pentru ceilalţi, pentru copii, au reuşit să facă asta gândindu-se că au copii, că vor să îi văd mari, că vor să îi crească”, spune dr. Lavinia Danciu, Director Medical Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

Conferinţa va fi moderată de cunoscutul om de radio, Marius Vintilă, partener în lupta Spitalului de Pneumoftiziologie de prevenire şi renunţare la tutun şi în cadrul celei de-a V-a ediţii a campaniei antifumat, derulată sub sloganul „Eu am reuşit. Şi tu POŢI !”, prin care mai multe celebrităţi au împărtăşit publicului propria poveste de renunţare la fumat.

„Mă bucur să fiu gazda unui eveniment organizat pentru a preveni şi a educa tinerii în legătură cu experienţa fumatului. Educarea şi prevenirea fac parte dintr-un proces esenţial, fiindcă fumatul devine foarte uşor – din încercare şi noutate – dependenţă, iar după aceea este mult mai greu de intervenit. Este important de asemenea să le descriem tinerilor cum funcţionează propaganda pro fumat susţinută pe toate căile de industria tutunului, ca să o conştientizeze şi astfel să îi poată face faţă. M-am întors de curînd dintr-un stat american, California, unde procentul de fumători este de 6,2% din populaţie, de patru ori mai mic decât în România. Şi asta e o experienţă care e important să fie împărtăşita tinerilor”, declară Marius Vintilă.

Printre cei care le vor vorbi tinerilor despre capcana fumatului se numără şi Diana Vasiliu, psiholog şi psihoterapeut.

„Tinerii au o misiune foarte grea: aceea de a trece prin propria minte tot felul de propuneri pe care viaţa le oferă. La o vârstă a experimentărilor, în mod normal croită întocmai pentru ele, a spune NU unei propuneri (fumatul) despre care societatea încă nu s-a decis dacă este una acceptată sau ba, este deosebit de dificil. Cum poţi avea tu o poziţie, când lumea este atât de ambivalentă ? Pe de o parte îţi spune că fumatul e nociv, pe de altă parte închide ochii la o industrie potentă, căreia i se permit încă foarte multe libertăţi. Este aşadar deosebit de dificil să poţi alege, când te uiţi în jur. Aici însă e misiunea noastră, a adulţilor care, putem spera, am înţeles un pic mai mult despre resorturile lumii, sprijinindu-i să poată lua decizia cea mai bună pentru ei – de a nu intra într-o adicţie care lucrează extrem de parşiv şi atacă întregul: corpul şi mintea, deopotrivă”, spune Diana Vasiliu.

Doctor Monica Marc – medic pneumolog Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş din Timişoara va trage de asemenea un semnal de alarmă cu privire la implicaţiile negative ale tutunului şi drogurilor asupra sănătăţii.

„Este important ca adolescenţii să fie informaţi despre efectele nocive ale drogurilor, inclusiv tutunului, înainte de a iniţia consumul acestora, tocmai pentru că întotdeauna e mai uşor să previi decât să tratezi”, declară Dr. Monica Marc.

La conferinţă vor participa şi lideri de opinie cu rol inspirational, printre aceştia numărându-se cunoscutul sportiv, campion la numerose sporturi, Avram Iancu, primul român care a câştigat titlul mondial „Performance of the Year 2021” în lume, la înotul în ape deschise titlu decernat de către World Open Water Swimming Association, cu sediul în California. Avram Iancu este singurul om din lume care a reuşit să înoate un fluviu fără costum de protecţie în 89 de zile, fără nicio zi de pauză, înotând toată Dunărea de la izvoare la vărsare. „Libertatea este o stare şi o valoare fundamentală al cărei preţ este incomensurabil. „Veţi cunoaşte Adevărul şi Adevărul vă va face liberi !” O faţetă a Adevărului este că libertatea noastră este îngrădită de lanţurile pe care alţii ni le atârnă la gât, dar şi de lanţurile în care intrăm singuri. Ţigările şi drogurile de orice fel, chiar considerate ca fiind „uşoare”, sunt laţuri în care cădem uşor. Dependenţa odată instalată, este greu de înlăturat. Rupeţi lanţurile robiei ! Fiţi liberi !”, spune Avram Iancu.

Managerul Sportiv al clubului de fotbal din Liga I, FC HERMANNSTADT, Radu Neguţ şi multipla campioană la atletism, Daniela Cârlan se vor număra, de asemenea, printre vorbitorii care vor dori să îi motiveze pe elevii sibieni să nu cadă în capcana dependenţelor reprezentate de ţigări sau droguri.
„Cred că este important ca tinerii să îşi descopere în viaţă o pasiune, ceva care să îi împlinească – fie sport, pictură, muzică, teatru, grădinărit, gătit – orice simţ că le aduce bucurie şi împlinire. Şi, cu siguranţă, fiecare este talentat la ceva. Iar când descoperi ce te face fericit, nu ai altceva de făcut decât să construieşti în continuare pe acea temelie. Aşa se ajunge la performanţă. Descoperind ce îţi place şi exersând continuu. Este important să îndrăzneşti să încerci, să începi de undeva. Şi succesul cu siguranţă la un moment dat va apărea. Cum spunea Aristotel – Noi suntem ceea ce facem în mod repetat; excelenţa, aşadar, nu este un act singular, ci un obicei. Să optăm deci pentru obiceiuri bune, constructive şi să fugim de orice dependenţă nocivă, cu toată fiinţa noastră ! Eu cred că se poate ! Să avem încredere în noi, să fim determinaţi, pasionaţi şi cu siguranţă drumul nostru ne va duce spre împlinire”, spune Radu Neguţ, Manager Sportiv FC Hermannstadt.

„Din nefericire, vapatul şi fumatul au devenit o realitate a zilelor noastre, statisticile indicând faptul că până la vârsta de 17 ani aproximativ 35% dintre elevii de scoală au încercat să fumeze. Motivele sunt diverse, de la dorinţa de a fi acceptaţi în cercul de prieteni, până la dorinţa de a-şi afirma independenţa sau de a părea mai maturi şi sofisticaţi. Consider că este important aşadar să ne implicăm cât mai mult, fiecare dintre noi, pentru a conştientiza tânăra generaţie despre riscurile pe care aceste comportamente negative le au pentru sănătate”, susţine atleta Daniela Cârlan.

Conferinţa „Fără dependenţe” este organizată în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Sibiu (CJRAE) şi Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Sibiu, cu sprijinul Consiliului Judeţean Sibiu şi Sălii Transilvania Sibiu.

Tot în data de 27 mai, începând cu ora 18.00, la Sala Transilvania va avea loc o conferinţă intitulată „Foamea de sens. Fără dependenţe”, susţinută de preotul Constantin Necula şi de medicul Adina Alberts. Intrarea va fi gratuită, pe bază de invitaţii ce pot fi ridicate de la sediul Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu zilnic, între orele 8:00-20:00, în limita locurilor disponibile.

Tot în cadrul Campaniei Antifumat 2024, cetăţenii vor putea să îşi măsoare capacitatea pulmonară prin efectuarea de spirometrii gratuite în locaţii publice, în zilele de 29 mai (în Mall Shopping City) şi 31 mai (în Promenada Mall), între orele 11.00 – 13.00.

Consumul de tutun este principala cauză prevenibilă de deces în lume. Fumul de tutun conţine peste 7.000 de substanţe chimice toxice, iar fumatul pe parcursul unei vieţi poate să ducă în medie la scurtarea vieţii unei persoane cu cel puţin 10 ani. Aproximativ un sfert din anii productivi din viaţă pierduţi prin dizabilitate au drept cauză bolile atribuibile consumului de tutun.

Conform datelor prezentate în Analiza de situaţie Prevenţia consumului de tutun 2024 realizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, pe glob, peste 8,7 milioane de oameni mor anual din cauza consumului produselor din tutun. Majoritatea acestor decese (7,4 milioane) sunt atribuite consumului direct de tutun, în timp ce restul de peste 1,3 milioane decese sunt atribuite expunerii la fumatul pasiv.

Aproximativ 80% dintre aceste decese au loc în ţările cu venituri mici şi medii.

În Uniunea Europeană, consumul de tutun reprezintă cea mai importantă cauză de deces, fiind responsabil de aproximativ 700.000 de decese în fiecare an, şi este totodată unul dintre cei mai importanţi factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat. În ciuda progresului obţinut în reducerea prevalenţei fumatului în Uniunea Europeană, numărul de fumători este mare, aproximativ 26% din toată populaţia, 1 din 5 persoane şi, ceea ce este şi mai grav, 29% dintre tinerii în vârstă de 15-24 de ani fumează.