Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Conform statisticilor globale, peste 5 milioane de persoane sunt diagnosticate cu boli inflamatorii intestinale, dintre care aproximativ 3 milioane trăiesc în Europa. În România aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu boală Crohn sau colită ulcerativă.

Chiar dacă pacienții cu boli inflamatorii intestinale (BII) au făcut forme mai ușoare de Covid-19, majoritatea se tem de infecția cu noul coronavirus și de reprecursiunile acesteia asupra lor. 82% dintre românii cu BII, chestionați de către Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), au declarat că le este frică să nu se infecteze cu virusul SARS-CoV-2, iar 83% spun că le este teamă să meargă la spital pentru consultație sau pentru administrarea tratamentului, din cauza epidemiei de COVID-19.

Ziua Internațională a Bolilor Inflamatorii Intestinale, sărbătorită de către organizațiile de pacienți din peste 36 de țări de pe 4 continente, este marcată în fiecare an la data de 19 mai. Grupuri de pacienți din Argentina, Australia, Brazilia, Canada, 28 de țări europene, Israel, Japonia, Noua Zeelandă și SUA lucrează împreună pentru a crește gradul de conștientizare cu privire la bolile inflamatorii intestinale.

Bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, însă cele mai multe cazuri apar la tinerii între 15 şi 30 de ani.

Aceste boli inflamatorii afectează colonul și intestinul subțire, dar pot produce probleme și la nivelul cavității bucale, a esofagului și chiar a rectului. Simptomele provocate pot include crampe abdominale, diaree cu sânge, febră și pierdere în greutate. Mai mult de 50% dintre bolnavi necesită intervenții chirurgicale, uneori multiple, pentru tratamentul complicațiilor sau controlul bolii.

Anul acesta, Campania World IBD Day va ilumina în violet mari cladiri ale lumii, puncte reprezentative, obiective faimoase .
În Romania, ASPIIR va ilumina clădirea Palatului Parlamentului în seara de 19 mai – ca mod de a atrage atenţia asupra BII și de a crește gradul de conștientizare a acestora, în rândul populaţiei.