Ziua mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) este organizată de Iniţiativa Globală pentru Bronhopneumopatia obstructivă cronică – Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD), în colaborare cu profesionişti din domeniul sănătăţii şi grupuri de pacienţi din întreaga lume. Această zi urmăreşte conştientizarea cu privire la boală şi îmbunătăţirea îngrijirii în întreaga lume
Ziua mondială de luptă împotriva Bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC a fost marcată prima dată în anul 2002, iar de atunci peste 50 de ţări din întreaga lume organizează, cu această ocazie, evenimente de educare şi conştientizare. Ziua a fost stabilită în a treia zi de miercuri a lunii noiembrie.
În fiecare an, GOLD alege o temă cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, iar în acest an tema stabilită este ”Healthy Lungs: Never More Important”. Scopul este de a evidenția faptul că BPOC rămâne o prioritate, chiar dacă în prezent se desfășoată pandemia de Covid-19. Chiar și în context pandemic, BPOC rămâne una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial.
Prezentare generală
Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este un termen general folosit pentru două afecțiuni pulmonare cronice. O persoană cu BPOC poate avea bronșită cronică, emfizem sau ambele. Aceste probleme limitează funcționarea căilor respiratorii și provoacă probleme de respirație. Viața cu BPOC poate fi dificilă, iar activitățile cotidiene pot deveni o provocare. Este o afecțiune progresivă pentru care nu există tratament.
Cele mai frecvente simptome includ:
- Dispnee
- Tuse și/sau producția de spută
Factori de risc:
- Fumatul este principalul factor de risc care determina 90% din cazurile cu BPOC.
- Poluarea de interior– arderea lemnelor şi a altor combustibili de biomasă folosiţi pentru gătit şi încălzire în locuinţele slab ventilate.
- Poluarea exterioară contribuie la valoarea totală a particulelor inhalate în plămâni, deși pare să aibă un efect relativ mic în declanşarea BPOC.
- Poluarea atmosferică – noxele profesionale din industriile siderurgică, extractivă, chimică.
- Factori genetici – cum ar fi deficitul ereditar sever al antitripsina alfa -1. A fost legat de o scădere a funcției pulmonare şi de riscul de BPOC.
Tratament
- Nu există remediu pentru BPOC. Tratamentul implică gestionarea simptomelor pentru: îmbunătățirea calității vieții, reducerea riscului de complicații și încetinirea progresului problemelor de sănătate implicate.
- Medicamentele pot ajuta la gestionarea simptomelor BPOC și la prevenirea complicațiilor.Pentru a ușura respirația, medicul poate prescrie un inhalator care conține mai multe medicamente.
- Terapia cu oxigen – Dacă nivelurile de oxigen din sânge sunt scăzute, un medic poate recomanda acest tratament, care implică respirația oxigenului printr-un dispozitiv – o mască sau canule nazale – atașat la un rezervor.
- Intervenție chirurgicală
Complicații
Persoanele cu BPOC sunt mai susceptibile la:
- probleme de mobilitate
- depresia
- alte boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, diabetul sau astmul
- confuzie și pierderi de memorie
- izolare socială
Prezentarea la toate programările medicale poate ajuta la prevenirea sau gestionarea complicațiilor.
Părerea specialiștilor români
“Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) este o boală caracterizată prin limitarea fluxului de aer care e incomplet ireversibilă. BPOC va ajunge în câţiva ani să fie a treia cauză de mortalitate în lume. Mortalitatea prin BPOC este în creştere la nivel mondial. Incidenţa în România este de aproximativ 8,9%. Sunt mulţi pacienţi nediagnosticaţi”, a declarat în cursul acestui an, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, Roxana Nemeş.
”Dacă vorbim despre incidența bolilor pulmonare în România avem o problemă scriptică și una ”real life”. Anchetele naționale sunt puține la număr, iar incidența reală este necunoscută pentru foarte multe boli. Singura care a fost”răsfățată” în astfel de studii ale Societății Române de Pneumologie a fost bronhopneumopatia cronică obstructivă, unde avem o dinamica a prevalenței cu 2 anchete la distanță de 4 ani, care arată că în România avem o valoare de 8,3% pentru această boală cronică. Este o afecțiune care tinde să devină încet-încet o problemă națională, mortalitatea prin BPOC fiind deja în creștere la nivel mondial”, susține Prof. Dr. Florin Mihălțan, Președinte, Secțiune Somnologie, Societatea Română de Pneumologie, într-un interviu acordat platformei Pneumologia.ro.
Sursă material: Goldcopd.org