Ziua naţională fără tutun este marcată, în România, în acest an, la 16 noiembrie. Conform prevederilor legale în vigoare această zi este marcată în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie.

Hotărârea de Guvern nr. 1270/2002 a instituit marcarea acestei zile cu scopul sensibilizării populaţiei României în ceea ce priveşte beneficiul renunţării la fumat. În acord cu prevederile acestei Hotărâri de Guvern, campaniile dedicate manifestărilor acestei zile sunt organizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, de Ministerul Sănătăţii şi Familiei şi de Ministerul Tineretului şi Sportului.

În acest an, cu prilejul Zilei Naţionale fără Tutun, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, Institutul de Pneumftiziologie Marius Nasta, Asociaţia Română pentru Promovarea Sănătăţii şi Uniunea Studenţilor din România participă la organizarea unei manifestări comune dedicată Zilei de luptă împotriva BPOC pentru atragerea atenţiei populaţiei asupra riscului de afectare a sănătăţii plămânilor şi a sănătăţii inimii prin fumat, potrivit https://dspct.ro/. În anul 2021, potrivit aceleiaşi surse, Institutul Naţional de Statistică a evidenţiat, conform datelor centralizate sub forma unui studiu, faptul că în rândul adolescenţilor şi tinerilor din grupa de vârstă 15-24 ani circa 10,16% fumează zilnic, iar un procent de 9,81% fumează ocazional.

De asemenea, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Timiş şi Centrul Regional de Sănătate Publică Timişoara marchează Ziua naţională fără tutun 2023 printr-un eveniment cu tema ”Să ardem calorii, nu ţigări!”. Pe marginea acestui demers, DSPJ Timiş transmite un mesaj public în acest sens: ”Putem ajuta adolescenţii să conştientizeze importanţa sănătăţii prin prevenirea consumului de tutun sub orice formă!”. La 16 noiembrie 2023, începând cu orele 18.00, la centrul comercial Iulius Mall este organizat evenimentul „Aprindem petrecerea, nu ţigara!”, alături de Claudiu Guţu, cu membrii echipei Zumba şi Compartimentul de Promovare şi Evaluare a Sănătăţii DSPJ Timiş, conform paginii DSPJ Timiş de pe o reţea de socializare.

La nivelul Uniunii Europene, anual aproximativ 700.000 de decese ar putea fi evitate prin renunţarea la consumul de tutun, conform unui comunicat al DSPJ Timiş.

La nivel naţional, au fost adoptate demersuri în perspectiva sensibilizării persoanelor care fumează să renunţe la consumul de tutun, precum şi în vederea educării populaţiei în ansamblu. Astfel, publicitatea produselor de tutun în audiovizual a fost interzisă începând cu 2002, în acord cu Legea audiovizualului (Legea nr. 504), iar în 2004, prin Legea nr. 457 privind publicitatea şi sponsorizarea produselor din tutun, au fost extinse limitele asupra comercializării tutunului. Începând cu 2008, au devenit obligatorii avertismentele grafice de sănătate pe pachetele de ţigări.

România s-a alăturat unor state din Uniunea Europeană care au impus prevederi legale ample privind interzicerea fumatului în locurile publice. A fost adoptată Legea nr. 349/2002 privind prevenirea consumului de produse din tutun şi combaterea efectelor acestuia, prin care a fost limitat fumatul în spaţiile publice închise. Ulterior, a fost implementat un alt pas în această direcţie, şi anume prin prevederile Legii nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care a fost interzis complet fumatul în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi în cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului.

În România este marcată, deopotrivă, Ziua mondială fără tutun, la data de 31 mai a fiecărui an, prin care se are în vedere evidenţierea riscurilor asociate consumului de tutun şi a problemelor de sănătate cauzate, militând, în plus, pentru adoptarea unor măsuri eficiente de reducere a acestui consum, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (www.who.int). AGERPRES