Ziua Mondială a BPOC este celebrată în fiecare an în a treia miercuri a lunii noiembrie. Anul acesta, este marcată în data de 16 noiembrie.

Tema din 2022 pentru Ziua Mondială a BPOC va fi „Your Lungs for Life”. Tema din acest an își propune să evidențieze importanța sănătății pulmonare pe tot parcursul vieții. De la dezvoltare până la maturitate, menținerea plămânilor sănătoși este o parte integrantă a sănătății și bunăstării viitoare. Această campanie se va concentra pe factorii care contribuie la BPOC de la naștere până la vârsta adultă și pe ceea ce putem face pentru a promova sănătatea pulmonară pe tot parcursul vieții, precum și pentru a proteja grupurile vulnerabile.

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este un tip de boală pulmonară progresivă, prevenibilă și tratabilă, care se caracterizează prin simptome respiratorii pe termen lung și limitarea fluxului de aer. Principalele sale simptome includ: dificultăți de respirație, tuse și posibila producție cronică de spută. Este o boală progresivă, care se agravează în timp, ceea ce face ca activitățile de zi cu zi precum mersul pe jos sau îmbrăcarea să devină din ce în ce mai dificile. Cea mai frecventă cauză a BPOC este fumatul, precum și inhalarea particulelor și gazelor toxice. Printre factori se numără: deficitul de alfa-1 antitripsină, vârsta înaintată și genetica.

ISTORIA ZILEI MONDIALE A BPOC

În trecut, medicii au folosit diferiți termeni pentru a descrie ceea ce era probabil BPOC. În 1679, medicul elvețian Théophile Bonet folosea sintagma de „plămâni voluminosi”, iar în 1769, anatomistul italian Giovanni Morgagni a raportat 19 cazuri de plămâni „turgizi” (inflamați). În 1814, medicul britanic Charles Badham identifica bronșita cronică ca făcând parte din BPOC. În 1821, medicul René Laënnec, inventatorul stetoscopului, a recunoscut emfizemul ca o altă componentă a BPOC. Deoarece fumatul nu era obișnuit la începutul anilor 1800, el a identificat poluarea aerului și factorii genetici ca fiind principalele cauze ale dezvoltării BPOC. În 1846, John Hutchinson a inventat spirometrul, care măsoară capacitatea pulmonară vitală și care încă este un instrument esențial în diagnosticarea BPOC.

Prima persoană care s-a gândit să folosească termenul „tulburare pulmonară obstructivă cronică” a fost Dr. William Briscoe la cea de-a 9-a Conferință de Emfizem Aspen din iunie 1965. În 1976, medicul Charles Fletcher a făcut legătura între fumat și BPOC, în cartea sa “The Natural History of Chronic Bronchitis and Emphysema”. El și colegii săi au descoperit că renunțarea la fumat ar putea ajuta la încetinirea progresului BPOC. În trecut, terapia cu oxigen, tratamentul cu steroizi și exercițiile fizice erau considerate periculoase pentru persoanele cu BPOC. Inhalatoarele și ventilatoarele mecanice au fost introduse la începutul anilor 1960. Conceptul de reabilitare pulmonară și îngrijire la domiciliu a fost introdus la a noua Conferință Aspen Emfizem. În prezent, oxigenoterapia de lungă durată este singurul tratament cunoscut împotriva BPOC.

Anii 1990 au cunoscut o creștere a utilizării medicamentelor pentru gestionarea simptomelor date de BPOC și pentru restabilirea funcției pulmonare. Educația privind BPOC se axa pe renunțarea la fumat și implicațiile poluării aerului. Profesioniștii din domeniul sănătății subliniază importanța dietei și a exercițiilor fizice ca parte a programului de reabilitare BPOC.

CUM POATE FI MARCATĂ ACEASTĂ ZI?

  1. Mergeți la o consultație medicală

Dacă sunteți – sau cunoașteți pe cineva care este – fumător sau aveți părinți care au suferit de BPOC, aceasta este o bună ocazie pentru a vă consulta medicul de familie. De asemenea, puteți face gratuit un simplu test de respirație, care se găsește online, pentru a vedea dacă capacitatea pulmonară este normală.

  1. Informați-vă despre BPOC

Site-ul web al Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) are o mulțime de informații despre acest subiect și în fiecare an este stabilită o temă specifică pentru Ziua Mondiala a BPOC. De asemenea, au și mai multe activități pe care le puteți face pentru a respecta această zi, inclusiv conferințe despre tema pe care o organizează.

  1. Creșterea gradului de conștientizare privind BPOC

Distribuiți articole pe rețelele de socializare #WorldCOPDDay.

DE CE E IMPORTANTĂ ZIUA MONDIALĂ A BPOC?

Este o oportunitate de a crește gradul de conștientizare. Chiar dacă este o afecțiune comună, mulți oameni nu știu ce este BPOC și cum îi afectează. Este posibil să aibă deja simptomele și să nu-și dea seama, crezând că e doar o simplă tuse.

Este o zi în care experții discută noi modalități de a reduce povara BPOC.

Global Initiative for Chronic Obstructive Lung Disease (GOLD) organizează conferințe internaționale pe această temă, inclusiv conferințe online. În acest fel, fiecare profesionist poate afla despre cele mai noi descoperiri.

 

Sursă:    goldcopd.org

nationaltoday.com