15 septembrie - Ziua mondială de conştientizare a limfomuluiZiua mondială de conştientizare a limfomului se marchează anual, pe 15 septembrie, şi are ca scop creşterea nivelului de informare cu privire la cancerul sistemului limfatic, conform site-ului https://www.lymphomacoalition.org.

Iniţiativa aparţine Lymphoma Coalition, reţeaua globală non-profit a grupurilor de pacienţi care suferă de limfom, din peste 50 de ţări. Ziua a fost marcată pentru prima dată în 2004.

Peste 735.000 de persoane sunt diagnosticate anual cu limfom, în întreaga lume. Pacienţii care se confruntă cu o varietate de provocări se pot baza pe sprijinul unei echipe de profesionişti şi pe conexiuni personale, pe tot parcursul experienţei lor în domeniul cancerului, conform site-ului organizatorilor, https://www.lymphomacoalition.org.

Ca o continuare a mesajelor transmise în anii 2021 şi 2022 („We Can’t Wait!”), în 2023 organizatorii au ales tema „We Can’t Wait to Focus on Our Feelings”. Adesea, atunci când cineva trăieşte cu limfom, provocările psihologice şi emoţionale care afectează modul în care se simt oamenii sunt trecute cu vederea. Dar a învăţa să faci faţă provocărilor poate avea multe beneficii, inclusiv relaţii mai strânse cu familia şi prietenii, să te simţi mai conectat cu tine însuţi şi să poţi trăi mai bine momentul, se arată pe site-ul https://lymphomacoalition.org/, în susţinerea temei din 2023.

Pentru ziua marcată în 2022, organizatorii au lansat campania „Small Things Build Confidence” (Lucrurile mici construiesc încredere), dorind să se sublinieze importanţa accesului la informaţii, în condiţiile în care persoanele cu această afecţiune se confruntă cu multe întrebări, griji şi îndoieli. Cercetările Lymphoma Coalition au arătat că încrederea, care provine adesea din informaţii şi sprijin, joacă un rol semnificativ în experienţele şi rezultatele pozitive ale asistenţei medicale oferite pacienţilor, notează site-ul https://www.awarenessdays.com/.

Limfomul este un cancer al ganglionilor şi al sistemului limfatic, ce se formează la nivelul limfocitelor din sânge şi afectează sistemul imunitar şi capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor şi bolilor.

Există două tipuri de limfom – Hodgkin şi non-Hodgkin – diferenţa dintre cele două fiind prezenţa unui tip special de celule regăsit în cazurile Hodgkin – celulele Reed-Sternberg. În limfomul non-Hodgkin are loc înmulţirea necontrolată a limfocitelor, acumularea lor în ganglionii limfatici şi formarea de tumori, numite limfoame, potrivit datelor prezentate de site-ul https://www.viataculimfom.ro.

Pe lângă ganglionii limfatici, limfoamele pot apărea în măduva osoasă, unde sunt produse celulele albe ale sângelui, inclusiv limfocitele. Întrucât limfocitele circulă în tot organismul, limfoamele pot avea şi alte localizări. Cel mai frecvent semn al limfoamelor este inflamarea persistentă – umflătura, de obicei nedureroasă, a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, zona claviculei, zona inghinală şi axilă. Limfadenopatia, cum este denumită în termeni medicali, persistă pe o durată mult mai mare decât inflamaţia, care apare atunci când organismul luptă împotriva unei răceli sau a unei gripe, arată sursa citată.

În România, Asociaţia Bolnavilor cu Limfom a fost înfiinţată în 2008 cu sprijinul Societăţii Române de Hematologie şi al unor pacienţi care au suferit de limfom. Prin intermediul Asociaţiei, pacienţii au posibilitatea să intre în legătură unii cu alţii, să-şi împărtăşească experienţele care să îi ajute să trăiască o viaţă cât se poate de normală şi să cunoască drepturile pacientului. În fiecare an, Asociaţia organizează întâlniri ale pacienţilor cu limfom, cu ocazia zilei de 15 septembrie, notează site-ul http://asociatialimfom.ro/.

Sursa foto: lymphomacoalition.org