Marcată anual în data de 14 iunie, Ziua mondială a donatorului este o oportunitate pentru creşterea gradului de conştientizare a necesităţii de sânge şi produse sanguine sigure şi, de asemenea, este un prilej pentru a mulţumi donatorilor de sânge voluntari, neplătiţi, pentru gestul lor salvator de vieţi, potrivit www.who.int.

Un sistem de transfuzie care oferă pacienţilor acces la sânge şi produse sanguine sigure în cantitate suficientă este o componentă cheie a unui sistem de sănătate eficient. Tema globală a Zilei mondiale a donatorului de sânge se schimbă în fiecare an ca recunoaştere a persoanelor altruiste care donează sânge pentru oameni necunoscuţi, menţionează sursa citată.

De Ziua mondială a donatorului de sânge 2024, OMS, partenerii săi şi comunităţile din întreaga lume se vor uni în cadrul temei: „20 de ani de sărbătorire a dăruirii: mulţumim donatorilor de sânge”, arată www.who.int.

Cea de-a 20-a ediţie a Zilei mondiale a donatorului de sânge este o oportunitate excelentă şi binevenită de a le mulţumi donatorilor de sânge din întreaga lume pentru donaţiile lor salvatoare de-a lungul anilor şi de a onora impactul profund asupra pacienţilor şi donatorilor, informează sursa citată. Este, de asemenea, un moment oportun pentru a aborda provocările continue şi pentru a accelera progresul către un viitor în care transfuzia de sânge sigură este accesibilă universal, potrivit www.who.int.


În 2023, sloganul campaniei pentru Ziua mondială a donatorului de sânge a fost „Dă sânge, dă plasmă, împarte viaţă, împarte des” şi avea în vedere pacienţii care au nevoie de suport pentru transfuzii pe tot parcursul vieţii, subliniind rolul pe care fiecare persoană îl poate juca, oferind un dar valoros de sânge sau plasmă.

Ţara gazdă a evenimentului global al Zilei mondiale a donatorului de sânge 2023 a fost Algeria prin Serviciul Naţional de Transfuzie de Sânge.

În 2022, cu prilejul Zilei mondiale a donatorului de sânge, OMS a făcut apel la oamenii din întreaga lume să doneze sânge într-un gest de solidaritate.

Sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge a fost „Donarea de sânge este un act de solidaritate. Alăturaţi-vă efortului şi salvaţi vieţi”, pentru a atrage atenţia asupra rolului pe care donarea voluntară de sânge îl joacă în salvarea de vieţi şi pentru creşterea solidarităţii în cadrul comunităţilor.

Ziua mondială a donatorului de sânge 2022 a fost găzduită de Mexic prin intermediul Centrului său Naţional de Sânge. Evenimentul global a avut loc în capitala Ciudad de Mexico pe data de 14 iunie 2022.

Pentru 2021, sloganul Zilei mondiale a donatorului de sânge „Dă sânge şi menţine pulsul lumii”, evidenţia contribuţia esenţială a donatorilor de sânge pentru salvarea de vieţi şi pentru îmbunătăţirea sănătăţii altora.

Ziua mondială a donatorului de sânge 2021 a fost găzduită de Italia prin Centrul său Naţional de Sânge. Evenimentul global cu acest prilej a avut loc la Roma pe 14 iunie 2021.

Decizia marcării Zilei mondiale a donatorului de sânge a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la care statele membre şi-au declarat în unanimitate angajamentul şi sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge a fost sărbătorită în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. (sursa: https://www.who.int) AGERPRES