Pe 16 iunie, la Timișoara, medici nefrologi, diabetologi, cardiologi și medici de familie s-au întâlnit în cadrul unei noi reuniuni interdisciplinare și au aflat care sunt cele mai noi abordări în boala cronică de rinichi. Întâlnirea este parte a Programului de Management Medical dedicat Nefrologiei și Medicinei de Familie implementat de Oameni și Companii din anul 2014, cu susținerea Partenerului Strategic B. Braun Avitum.

Coordonator știintific al Conferinței Regionale de Nefrologie și Medicină de Familie, dedicată Bolii Cronice de Rinichi, Prof. Dr. Adalbert SCHILLER și-a început prezentarea provoacând auditoriul cu întrebarea „Credeti că există Boală Cronică de Rinichi?”. Prof. Dr. Schiller afirmă în continuare, spre contrarierea publicului, că Boala Cronică de Rinichi nu există, explicând apoi conceptul și continuumul BCR.

Astfel, schema Profesorului Schiller debutează cu o serie de factori de risc (diabet zaharat, cancer, infecții sistemice, vârstă, boli autoimmune, medicamente, greutate mică la naștere ș.a.) care conduc la leziuni renale cronice. La rândul lor, în prezența unor factori de progresie, aceste leziuni avansează în reducerea funcției renale și alte complicații, până chiar la deces. Profesorul Schiller remarcă progresele pe care medicina le-a înregistrat în abordarea bolii cronice de rinichi și evoluția absolut spectaculoasă a acestei specializări în țara noastră.

Prof. Dr. Romulus TIMAR, Presedintele Societatii Romane de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Decan al Facultății de Medicină din cadrul UMF ”Victor Babeș” din Timișoara a continuat cu o serie de studii care surprind cifre îngrijorătoare ale prevalenței diabetului zaharat în România, cu accent pe relația dintre acesta și Boala Cronică de Rinichi, în măsura în care scăderea funcției renale crește riscul de hipoglicemie. Profesorul Timar a subliniat că pacienții cu diabet zaharat cu funcție renală scăzută prezintă un risc crescut de evenimente hipoglicemice iar abordarea pacientului este important să fie realizată interdisciplinar, pentru a acoperi toate zonele de risc.

Vorbind despre tratamentul hipocolesterolemiant la pacienții cu BCR, Dr. Marius ȚURCAN, medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Judetean de Urgență”Pius Brînzeu” susține că, deși nivelurile mai ridicate ale colesterolului LDL sunt asociate cu un risc mai mare, pacienții dializați cu cele mai scăzute niveluri de colesterol LDL și cholesterol total sunt, de asemenea, la un risc foarte mare de a provoca o mortalitate cardiovasculară, probabil din cauza confuziei prin inflamație și malnutriție. Printre recomandările dr. Țurcan, privind tratamentul pacienților se regăseste și faptul că LDL-C nu este un predictor corect al riscului CV la pacienții cu CKD și nu ar trebui utilizat pentru a determina cine trebuie să primească tratament.

Dr. Viviana IVAN, cardiolog, declară că un nou obiectiv pentru nefrologi este prevenirea nefropatiei, scopul final fiind limitarea evenimentelor cardiovasculare și a decesului la bolnavii nondiabetici cu Boală Cronică de Rinichi.

Dr. Oana SCHILLER, Medic Șef în cadrul Centrului de Dializă Avitum Timișoara face apel către o abordare a pacientului realizată în mod interdisciplinar. Foarte importantă este colaborarea medicului nefrolog cu ceilalți colegi (medic de familie, cardiolog si diabetolog) pentru stabilirea diagnosticului și a planului terapeutic pentru încetinirea progresiei BCR, a  tratamentului igieno-dietetic, patogenic, al complicatiilor, dar și inițierea TSR sau a Tx  și pregătirea psihologică a pacientului.

Conferințele regionale de Nefrologie și Medicină de Familie sunt parte a Programului de Management Medical Modern dedicat Bolii Cronice de Rinichi, implementat de Oameni și Companii cu sprijinul Partenerului principal B. Braun Avitum. Întâlnirea organizată în Timișoara pe 16 iunie este cea de-a XIII-a întâlnire, cu tema Actualități în Boala Cronică de Rinichi. Peste 130 de medici primari, specialiști și rezidenți cu specializări diferite, au participat la lucrările acesteia și s-au implicat în aceasta discuție interdisciplinară.