Prof. univ. dr. Radu Deac, de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, a anuntat ca 13 martie a fost cea mai importanta pentru activitatea de transplant din Romania.
„Astazi e o zi mare pentru activitatea de transplant din Romania in sensul ca, pentru prima data din 1999, au existat patru donatori – trei in Bucuresti si unul la Iasi. Dovada e faptul ca s-au efectuat doua transplanturi de inima, unul in Bucuresti si unul in Targu Mures, sunt in derulare trei transplanturi de ficat si probabil ca activitatea nu se va opri aici”, a aratat dr. Deac.

Acesta a spus ca aparitia acestor donatori se datoreaza si mediatizarii facute in favoarea activitatii de transplant. „In ceea ce ne priveste, de cateva minute am terminat transplantul cardiac. Receptorul este un inginer de 54 de ani din Petrosani, care, din nefericire era purtatorul unei boli cardiace cronice, care s-a deteriorat in asa masura incat ne-a impiedicat sa o corectam chirurgical”, a aratat Radu Deac.

Doctorul a spus ca acestui pacient i s-a facut externarea din spital si i s-a explicat ca medicii nu pot face mai mult pentru el. La scurt timp insa de la externare, acesta a fost anuntat ca s-a gasit un donator compatibil cu grupa sa sangvina. „In cursul noptii am aflat ca exista acest donator la Iasi, care a fost sansa pacientului nostru. Cu toate riscurile pe care le are, pentru ca prezinta tulburari si la alte organe, am considerat ca riscul este acceptabil, datorita terenului pe care a evoluat boala. Cu toate acestea, nu au fost probleme pana in acest moment”, a aratat dr. Deac.

„Prin straduinta personalului de la Spitalul ‘Sf. Spiridon’ din Iasi, coordonatorul de transplant, a oamenilor de laborator de la imunologie si a colaborarii foarte bune cu coordonatorul national, dr. Roxana Toma, echipa de la Targu Mures a ajuns la Iasi si s-a putut intoarce cu inima in timp util. Echipa noastra a ajuns intr-un tip record, astfel incat sa putem termina operatia in 3 ore”, a subliniat Deac.

Acesta a accentuat ca echipa Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures a efectuat transplantul printr-o metoda proprie, care ar putea fi generalizata la nivel mondial. „Este al optulea bolnav la care o aplicam. Resuturarea inimii comporta mult timp, sunt 5-6 vase care trebuie anastomozate si care se face printr-o sutura obisnuita, care ia peste o ora. Noi am modificat aceasta tehnica clasica si, cu unele dificultati, reusim sa facem, in primul rand, anastomoza aortei, a vasului care iriga inima imediat, in 10 minute suturam aorta, irigam inima”, a aratat medicul.

Radu Deac sustine ca toate celelalte suturi se fac sub inima perfuzata, ceea ce scurteaza timpul pana la reirigarea inimii cu sange, de la 60 de minute la 10 minute. „Daca aceste 60 de minute se adauga la orele de transport, ar fi foarte grav. Aceasta scurtare este foarte importanta si probabil se va realiza in lume”, a subliniat reprezentantul Institutului de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures.
Dr. Deac a precizat ca medicii de la institutele de transplant din tara depind total de existenta donatorilor si ca spera ca aceasta activitate se imbunatateasca prin constientizarea tuturor asupra importantei consimtamantului.