În fiecare an, la 12 octombrie se marchează Ziua mondială a artritei (World Arthritis Day), pentru a creşte gradul de informare a populaţiei, la nivel mondial, cu privire la existenţa bolilor reumatice şi impactul acestora asupra activităţii zilnice.

În acest an 2022, tema „Este în mâinile tale, acţionează” reprezintă un apel pentru unirea eforturilor în această cauză cu scopul de a-i ajuta pe cei lipsiţi de sprijin. Tema îşi propune să încurajeze persoanele cu artrită, pe cei care îngrijesc bolnavii, familiile şi persoanele din jurul acestora să profite de orice oportunitate de a lua măsuri pentru a îmbunătăţi stilul de viaţă al celor afectaţi, după cum evidenţiază pagina dedicată zilei www.eular.org/world_arthritis_day.cfm.

Bolile reumatice sunt printre cele mai răspândite, invalidante, împovărătoare şi costisitoare boli netransmisibile, iar efectele se resimt asupra vieţii a peste 120 de milioane de oameni de toate vârstele numai în Europa. Aceste boli rămân în continuare în mare parte necunoscute şi neabordate în toată Europa şi nu numai. Un număr mult prea mare de persoane afectate rămâne nediagnosticate. Prin urmare, persoanele care trăiesc cu diverse afecţiuni reumatice nu sunt conştiente de simptomele lor, de oportunităţile de diagnostic şi tratament.

Pentru a ajuta la cunoaşterea acestui fenomen, campania Alianţei Europene a Asociaţiilor pentru Reumatologie (European Alliance of Associations for Rheumatology- EULAR) pentru Ziua mondială a artritei în 2022 se concentrează pe înţelegerea deficienţelor din domeniul reumatologiei, cum ar fi o forţă de muncă medicală în scădere, durate lungi de aşteptare pentru programări sau lipsa de înţelegere a bolii în rândul factorilor guvernamentali de decizie. O mai bună înţelegere a acestor lipsuri va permite o abordare mai bună atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, acesta fiind şi obiectivul cheie al EULAR, potrivit sursei citate.

Afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice reprezintă cea mai frecventă formă de boală cronică: 30% din populaţia adultă a Europei suferă de boli reumatice, iar 50% din populaţie prezintă durere musculo-scheletică, potrivit specialiştilor.

Bolile reumatice şi musculo-scheletice includ peste 200 de afecţiuni, care sunt în mare parte progresive şi asociate cu durere, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Reprezintă principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare. Poliartrita reumatoidă, osteoporoza, fibromialgia sau lupusul sunt afecţiunile reumatice şi musculo-scheletice întâlnite mai des în rândul femeilor, în timp ce spondiloartropatiile şi guta sunt mai frecvente în rândul bărbaţilor.

Cea mai frecventă boală reumatică de tip inflamator este artrita reumatoidă sau poliartrita, o boală sistemică cronică care afectează articulaţiile, ţesuturile conjunctive, musculare, tendoanele şi ţesutul fibros, cauzând de cele mai multe ori durere şi deformare. Poliartrita reumatoidă netratată reduce durata medie de viaţă a celor afectaţi cu 5-10 ani, fapt care determină o atenţie sporită asupra simptomelor timpurii ale bolii.

În general, poliartrita reumatoidă afectează, în principal, femeile, fiind de două ori mai frecventă decât la bărbaţi. După 10 ani de la momentul diagnosticului, mai puţin de 50% dintre pacienţii cu poliartrită reumatoidă îşi mai pot continua activităţile zilnice obişnuite, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Pacienţii cu poliartrită reumatoidă au un risc crescut de a dezvolta şi alte complicaţii sistemice ale bolii precum: osteoporoza, anemia, tulburări ale sistemului respirator sau afecţiuni dermatologice.

Fumatul, diabetul, stresul, hipertensiunea sau excesul de colesterol sunt factori de risc privind apariţia bolii. Fiind o boala progresivă, artrita afectează abilităţile locomotorii ale pacientului chiar din primii ani de la instalare.

Ziua Mondială a Artritei a fost înfiinţată, în 1996, de către asociaţia „Arthritis and Rheumatism International” (ARI), fondată în 1988, şi cuprinde în principal oameni afectaţi de această boală. Obiectivele organizaţiei sunt axate pe creşterea gradul de conştientizare a nevoilor persoanelor cu artrită /reumatism şi pe îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor suferinde.

EULAR este organizaţia neguvernamentală europeană, care reprezintă persoanele cu artrită/reumatism, profesioniştii din domeniul sănătăţii, specialişti în reumatologie şi societăţile ştiinţifice de reumatologie din toate naţiunile europene. Potrivit EULAR, bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităţilor fizice în rândul populaţiei active, generând importante costuri socio-economice, precum pierderea productivităţii la locul de muncă. La nivel european nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci şi familiile acestora, asupra cărora se răsfrânge o povară emoţională, cât şi un cost semnificativ asociat îngrijirii şi tratamentului.

Site-ul Zilei Mondiale a Artritei este susţinut şi administrat de EULAR, fosta Ligă europeană împotriva reumatismului (European League Against Rheumatism).

 

Sursa foto: www.daysoftheyear.com