În fiecare an pe data de 12 noiembrie este marcată Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei (World Pneumonia Day) – o inițiativă Stop Pnemonia. Marcarea acestei zile a apărut in 2009 cu scopul de a crește gradul de conștientizare asupra gravității acestei boli. De asemenea, această zi subliniază nevoia de acțiune la nivel global pentru prevenirea și tratarea eficientă a pneumoniei.
La nivel mondial, pneumonia rămâne cea mai importantă boală infecţioasă în rândul adulţilor şi al copiilor – un copil moare la fiecare 50 de secunde din cauza pnemonie. Cu toate acestea, pneumonia rămâne o boală neglijată – o „cauză globală fără campioni”.
În 2019, şi-au pierdut viaţa 2,5 milioane de persoane din cauza pneumoniei, din care 672.000 de copii. COVID-19 ar putea adăuga 1,9 milioane la numărul deceselor. Cu toate acestea, efortul masiv de a controla pandemia este o oportunitate pentru a reduce toate decesele cauzate de boli respiratorii, în special în rândul femeilor și copiilor.
Se estimează că aproximativ 6 milioane de copii vor muri din cauza pneumoniei în următorul deceniu.
Lupta împotriva pneumoniei este susținută în cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, Scoția
În acest an, Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei, marcată pe 12 noiembrie 2021, se suprapune cu perioada Conferinței ONU privind schimbările climatice – COP 26. Acesta este un moment critic pentru a reuni comunitatea sănătății, a calității aerului și a climei pentru a lupta împotriva celui mai mare ”ucigaș” infecțios de pe planetă.
Poluarea aerului este principalul factor de risc pentru decesul cauzat de pneumonie în rândul tuturor grupelor de vârstă. Aproape o treime din totalul decesele cauzate de pneumonie au fost atribuite aerului poluat (749.200 de persoane în anul 2019). Poluarea aerului interior a contribuit la 423.000 dintre aceste decese, în timp ce poluarea aerului exterior a contribuit la 326.000 de decese.
Cei mai expuși acestui risc sunt copiii și persoanele în vârstă. Poluarea aerului interior îi afectează în principal pe copiii care trăiesc în case ce folosesc în mod regulat tehnologii şi combustibili poluanţi pentru gătit, încălzire şi iluminat. Poluarea aerului exterior, cum ar fi poluanții emiși de industrii și gazele de eșapament, afectează sănătatea respiratorie în rândul persoanelor în vârstă. Necesitatea unei acțiuni privind aerul curat este clară. Reducerea poluării aerului va genera beneficii semnificative pentru sănătăte, mediu și economie globală.
De Ziua mondială de luptă împotriva Pneumoniei, Coaliția Every Breath Counts face apel la guvernele țărilor cu incidență ridicată, să ia măsuri integrate, multisectoriale pentru a reduce decesele cauzate de pneumonie, apărute în urma expunerii la aerul poluat.
Coaliția Every Breath Counts, primul parteneriat public-privat din lume care sprijină țările cu venituri mici și medii pentru a reduce decesele cauzate de pneumonie, inclusiv din cauza COVID-19.
Coaliția globală cuprinde: agențiile ONU, întreprinderi, donatori și ONG-uri, care s-a angajat să sprijine guvernele țărilor în care incidența cazurilor de pneumonie se află în creștere. Cei 48 de membri oferă sprijin pentru a elimina lacunele critice în prevenirea, diagnosticarea și tratamentul pneumoniei, care ar putea salva sute de mii de vieți în fiecare an.
Scopul principal este cel de a pune capăt deceselor cauzate de pneumonie până în anul 2030.