Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate, sărbătorită anual la 12 decembrie, are drept scop creşterea gradului de conştientizare privind necesitatea unor sisteme de sănătate puternice şi trainice şi a unei acoperiri universale cu servicii de sănătate, cu implicarea mai multor părţi interesate.

În 2024 tema Zilei internaţionale pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate -”Health: It’s on the government!” – face un apel la guverne să investească în sănătatea tuturor şi să protejeze oamenii – în special pe cei mai vulnerabili dintre noi – de sărăcirea cheltuielilor pentru plata serviciilor de sănătate, se arată pe site-ul https://universalhealthcoverageday.org/.

Investiţia în acoperirea universală cu servicii de sănătate sporeşte echitatea şi coeziunea socială, aducând beneficii totodată economiei naţionale prin îmbunătăţirea sănătăţii şi bunăstării, creşterea participării forţei de muncă şi a productivităţii şi construirea rezilienţei indivizilor, familiilor şi comunităţilor.

Prin adoptarea Agendei pentru Dezvoltare în 2015, şefi de stat şi guverne din fiecare ţară s-au angajat să asigure o viaţă sănătoasă şi să promoveze bunăstarea pentru toţi. Ei au reafirmat aceste angajamente în declaraţiile politice adoptate în timpul reuniunilor la nivel înalt din 2019 şi 2023 privind acoperirea universală cu servicii de sănătate. Cu toate acestea, 4,5 miliarde de oameni încă nu au acces la serviciile de sănătate esenţiale. În ultimii 20 de ani, protecţia financiară s-a înrăutăţit, iar 2 miliarde de oameni care se confruntă cu dificultăţi financiare şi 1,3 miliarde de oameni sunt împinşi în sărăcie din cauza cheltuielilor legate de sănătate, mai menţionează https://universalhealthcoverageday.org/.

Pentru a promova sănătatea fizică şi psihică şi bunăstarea şi pentru a creşte speranţa de viaţă pentru toţi, trebuie să se realizeze o acoperire universală cu servicii de sănătate şi accesul la o îngrijire medicală de calitate.

La 12 decembrie 2012, Adunarea Generală a ONU a aprobat o Rezoluţie prin care îndeamnă ţările să accelereze progresul spre acoperirea universală cu servicii de sănătate – în ideea că toată lumea, pretutindeni, ar trebui să aibă acces la servicii de îngrijire medicală de calitate şi accesibile – ca o prioritate esenţială pentru dezvoltarea internaţională.

La 12 decembrie 2017, prin Rezoluţia 72/138, ONU a proclamat ziua de 12 decembrie ca Ziua internaţională pentru acoperirea universală cu servicii de sănătate, se arată pe site-ul Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), http://www.un.org.

Rezoluţia privind sănătatea globală şi politica externă (A/RES/67/81) din 12 decembrie 2012 a recomandat includerea acoperirii universale cu servicii de sănătate în discuţiile privind agenda de dezvoltare post-2015, în contextul provocărilor globale din domeniul sănătăţii. Statele membre au recunoscut importanţa acoperirii universale cu servicii în sistemele naţionale de sănătate, în special prin asistenţa medicală primară şi mecanismele de protecţie socială, pentru a asigura accesul la servicii de sănătate pentru toţi şi, în special, pentru cele mai sărace segmente ale populaţiei.

La 25 septembrie 2015, rezoluţia privind ”Transformarea lumii în care trăim: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă” (A/RES/70/1) a inclus obiectivul de acoperire universală cu servicii de sănătate până în 2030, inclusiv asigurarea riscurilor financiare, accesul la servicii de sănătate esenţiale de calitate, accesul la medicamente esenţiale sigure, eficiente, de calitate şi la preţuri accesibile, precum şi la vaccinuri pentru toţi.

Sistemul Naţiunilor Unite, partenerii de dezvoltare şi alte iniţiative relevante, precum Parteneriatul Internaţional pentru Sănătate pentru UHC2030, acordă sprijin statelor membre pentru dezvoltarea şi consolidarea durabilităţii acoperirii universale cu servicii de sănătate la nivel naţional, cu scopul de a promova accesul la servicii de sănătate pentru cei mai vulnerabili, se mai arată pe site-ul http://www.un.org. AGERPRES

 

Sursa foto: universalhealthcoverageday.org