medic_familie.jpgComunele Carastelec, Simisna, Treznea, Poiana Blenchi, Mirsid, Benesat, Coseiu, Fildu de Jos, Lozna, Zalha si Somes Odorhei din judetul Salaj nu au medici de familie, in timp ce in municipiul Zalau numarul acestora este de 40.

Desi edilii incearca sa atraga personal medical calificat prin oferirea de locuinte de serviciu si de cabinete medicale bine puse la punct, nimeni nu pare impresionat de oferta.

„Pastram o locuinta de serviciu, iar cabinetul medical este nou-nout si dotat corespunzator. De trei ani insa, de cand a plecat ultimul medic de familie, nu vrea sa vina nimeni la noi. O zi pe saptamana trece pe la noi prin comuna medicul din Galgau, insa pentru urgente si eu am fost nevoit, chiar ieri, sa merg cu masina unui consatean pana la Dej”, a declarat, marti, Aurel Muresan, viceprimarul comunei Poiana Blenchi.

Satenii din Fildu de Jos sunt obligati ca, in cazul unor urgente medicale, sa mearga la Huedin sau la Zalau. „De circa patru ani nu mai avem medic de familie in comuna. In cazul unor urgente, oamenii merg la Huedin, ca e mai aproape, la Almas sau pana la Zalau. Chiar in aceasta perioada lucram la renovarea dispensarului si sper ca, anul viitor, sa finalizam lucrarile. Nu puteam aduce un medic in conditiile care erau. Vom moderniza dispensarul, care va avea incalzire centrala, apa curenta si chiar doua camere de locuit pentru medic”, afirma Ioan Mangau, primarul comunei Fildu de Jos. Din cei 111 medici de familie din judet, 61 lucreaza in mediul rural.

„Pe de o parte, medicii de familie sunt putini. Pe de alta parte, conteaza si conditiile socio-economice ale zonei. Unele localitati sunt izolate, greu accesibile si cu un numar mic de asigurati”, a spus Marius Tautu, director adjunct al Casei de Asigurari de Sanatate Salaj. El a mentionat insa ca in comunele amintite au fost deschise puncte de lucru secundare ale medicilor din comunele invecinate, pentru a nu lasa fara asistenta medicala oamenii din zona.AGERPRES