Un număr de 11 copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi pro bono în această săptămână de chirurgi din România, Anglia, Germania şi Suedia, la Spitalul Polisano din Sibiu. Medicii au reuşit să opereze, luni, primul copil, o fetiţă de 6 luni, cu o malformaţie cardiacă gravă şi cu sindrom Down.

„În urmă cu câteva momente s-a încheiat cu succes prima intervenţie chirurgicală. Este cazul Elenei – Miruna (6 luni), diagnosticată cu o malformaţie cardiacă gravă (canalul atrioventricular comun complet), dar şi cu sindrom Down, care a fost refuzată pentru operaţie de către alţi medici din ţară. Acţiunea face parte din programul ‘Inimi Sănătoase pentru Copii’, derulat de către Fundaţia Polisano, cu sprijinul MedLife, Allianz-Ţiriac Asigurări şi NEPI. Obiectivul principal este de a da o şansă la viaţa copiilor cu malformaţii cardiace grave care provin din medii defavorizate”, se arată în comunicat.

Numărul copiilor cu malformaţii cardiace este în continuă creştere în România, potrivit directorului executiv Fundaţiei Polisano, Cătălina Costache. „România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 108.9 decese la 100.000 de locuitori, faţă de U.E. (43.8 la 100.000 de locuitori). Conform INS, anual se nasc cca. 1.500 de copii cu malformaţii cardiace şi numărul lor este în continuă creştere. Prin acest program, alături de partenerii noştri de la MedLife, ne dorim să schimbăm aceste statistici şi să dăm şansa unui număr cât mai mare de copii ca să se facă bine. Totodată, în acest program vor asista mai mulţi medici din ţară pentru a învăţa tehnicile noi practicate (share experience). În felul acesta, vrem să extindem numărul de specialişti pentru a face bine şi mai multe inimi, acasă, în România”, a declarat Cătălina Costache.

Potrivit sursei citate, coordonatorul medical al programului ‘Inimi Sănătoase pentru Copii’ este dr. Victor Costache, conferenţiar universitar doctor, medic primar chirurgie cardiovasculară şi toracică, autor a numeroase premiere medicale naţionale şi internaţionale.

Potrivit comunicatului, toţi copiii care vor fi operaţi la Sibiu sunt în stare gravă. „Potrivit echipei medicale, toate cazurile selectate sunt grave şi necesită intervenţie imediată. Printre acestea se numără cazul lui Florin (9 ani) care va fi supus unei intervenţii chirurgicale după ce a fost diagnosticat cu defect septal atrial, prin intermediul unei caravane medicale desfăşurată într-o zonă defavorizată. În atenţia medicilor va intra şi Darius (8 ani), care suferă de persistenţă de canal arterial, dar şi de un handicap neurologic, în momentul de faţă acesta locuind într-un centru de plasament”, se mai arată în comunicat.

Medicii au anunţat că vor da detalii despre aceste cazuri după ce vor opera copiii, la finalul săptămânii. AGERPRES