100 de zile în Rețeaua de Solidaritate

100 de zile și 400 de voluntari. Mii de ore de muncă în 17 grupuri tematice de lucru. Zeci de mii de cuvinte scrise și sute de mii de români mai informații. Sute de apariții în media și milioane de telespectatori. O bibliotecă digitală COVID-19 construită în 30 de zile, cu peste 300 de documente și 30 de mii de accesari în primele 24 de ore de la publicarea acesteia pe website-ul ReteauadeSolidaritate.com.

Rețeaua de Medici Solidari
Români din diaspora și din ţară, uniți în contextul COVID-19, din grijă pentru ai noștri, din teamă și din nevoia de a-i proteja. Am început în martie, prelucrând cu atenţie informaţiile venite de la cei care au fost primii loviţi – medici români din Italia, Elveţia, Germania, Franţa, Marea Britanie şi chiar de peste ocean.
Am transmis informație relevantă din sisteme sanitare europene spre medici, spre autoritățile din România, și spre publicul larg. Nu i-am uitat nici pe ai noștri din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și Serbia, colaborând strâns și cu medicii români din aceste teritorii.

Consilieri fără frontiere
Prin centrul de consultanță socială, Consilierii fără Frontiere din Rețea au sărit în ajutorul celor mai vulnerabili dintre ai noștri, atât în țară, cât și în diaspora. Situații limită, ajutor pe zona dreptului muncii în Europa sau consultanță medicală și psihoterapie la distanța cu medicii din rețea – spre astfel de acțiuni s-au dedicat zilnic consilierii noștri.

Combatere fake news
Pentru ca noi știm că vremurile de criza aduc și o invazie de fake news, ne-am hotarat sa le combatem prin răspândirea de informații curate, validate de profesioniștii noștri din Rețea. Din acest motiv, încă de la început am fondat o redacție, în care documentăm, scriem și edităm articole pe care voi le citiți zilnic pe site-ul  www.reteauadesolidaritate.com.

Comunicare Strategică și Apariții media în masă
Am dezvoltat și linii de comunicare strategică, iar profesioniștii noștri au fost prezenți în spațiul public românesc – la televiziunile și radiourile naționale, precum și în presa scrisă sau online. Am muncit voluntar zi și noapte în toate aceste 100 de zile de pandemie pentru a facilita accesul la informații corecte și la expertiză din diaspora pentru România.

Viziune
După 100 de zile de efort intens am decis să rămânem uniți. Am înțeles că misiunea noastră nu mai este doar despre România în criză, ci despre reconstrucția țării noastre. Ni se alătură tot mai mulți români din diverse sfere profesionale și împreună dorim să ajutăm la modernizarea țării prin infuzia de know-how pe care o transferăm din sistemele etablate ale țărilor care ne-au adoptat.
Chiar dacă cei mai mulți dintre noi suntem încă departe de casa, continuăm să dăm mâna peste granițe și în alte domenii, cauze și proiecte. Acum suntem conștienți de forța competențelor noastre, de puterea solidarității și a inteligenței colective.