Aproximativ 100 de invitaţi din mai multe ţări participă, în acest sfârşit de săptămână, la Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc, manifestare ştiinţifică cu rol de formare a cadrelor medicale şi de promovare a instituţiei sanitare.
Medicul primar de chirurgie toracică Adrian-Cristian Dobrică, doctor în ştiinţe medicale, a declarat presei că evenimentul a ajuns la cea de-a şasea ediţie şi are atât rol educaţional şi de formare, cât şi de promovare a spitalului, fiind invitaţi profesori şi medici din centre universitare din România, Ungaria, Marea Britanie, Germania sau Republica Moldova.
„Este o manifestare importantă din nenumărate motive: în primul rând este o formulă de a face schimb de experienţă cu membrii centrelor universitare care ne vizitează şi cumva ne şi putem raporta cam pe unde suntem, care este nivelul nostru în raport cu ei în acest moment. În al doilea rând ne oferă prilejul să ne popularizăm specialităţile şi activităţile noastre din spital şi este bine să fie acest eveniment. În general, spitalele mari au asemenea evenimente ştiinţifice”, a declarat dr. Adrian-Cristian Dobrică.
Acesta a mai arătat că vor fi prezentate lucrări care acoperă toate ramurile Medicinei, dar există şi o secţiune cu specialităţi conexe.
Manifestare se desfăşoară la Universitatea Sapientia şi al Casa Jakab Antal din Miercurea-Ciuc şi este organizată de Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc, în parteneriat cu Colegiul Medicilor, Ordinul Asistenţilor, Consiliul Judeţean Harghita şi Primăria Miercurea-Ciuc.
Tot în cadrul Zilelor Spitalului Judeţean de Urgenţă, în cursul zilei de duminică se va desfăşura crosul caritabil Run For Epilepsy 2022, organizat în parteneriat cu Clubul Lions Miercurea Ciuc şi Asociaţia Clubul pentru Perfecţionarea Neurologilor.
„Obiectivul general al evenimentului, organizat sub egida programului Epilepsy Challenge – un proiect al cluburilor Lions, îl reprezintă creşterea gradului de conştientizare a epilepsiei şi reducerea stigmatului public asociat acesteia, iar ca obiective specifice organizatorii îşi doresc ca, prin strângerea de fonduri din cadrul evenimentului, să finanţeze consumabilele necesare funcţionării Centrului de monitorizare şi epilepsie video EEG din Miercurea Ciuc înfiinţat anul trecut, respectiv finanţarea cursurilor de specializare a medicilor şi asistenţilor medicali din cadrul acestuia”, se arată într-un comunicat transmis de organizatori.
Zilele Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc s-au desfăşurat şi în perioada pandemică, fie în format online, fie în format hibrid. AGERPRES