1 noiembrie, Ziua Internațională de Conștientizare a Acromegaliei

Această boală rară afectează 40 până la 70 de persoane dintr-un milion, potrivit statisticilor.

Acromegalia este o boală cronică, sistemică, care de obicei se diagnostichează la o vârstă medie de 40 de ani, cu o prevalență egală la bărbați și la femei, însă simptomele pot apărea oricând.

Boala endocrină este caracterizată prin producția excesivă de hormon de creștere după finalizarea pubertății și închiderea cartilajelor de creștere.

Cea mai frecventă cauză este prezența unei tumori la nivelul glandei hipofize, situată la baza creierului.

Excesul de hormon de creștere apărut în copilărie duce la apariția gigantismului, caracterizat prin creșterea exagerată a oaselor lungi.

,,Diagnosticul în cazul acestei boli se pune, de cele mai multe ori, destul de târziu, după cinci, zece ani de evoluție sau chiar și mai mult. Pacienții ajung târziu la medic din cauza faptului că debutul bolii este insidios, evoluția este una lentă progresivă și, cel puțin la început, semnele și simptomele pot să fie nespecifice, cu dureri osteo-articulare, astenie fizică, cefalee, transpirație, cu probleme dentare, apnee de somn, care de obicei trimit pacientul către consulturi la diverse alte specialități și destul de târziu către medicul endocrinolog. Mijloacele terapeutice pe care le avem la îndemână ne ajută să controlăm cât mai bine acromegalia. Cu cât acest control este mai bun, cu atât calitatea vieții este ameliorată, comorbiditățile sunt reduse, iar rata mortalității se apropie de cea a mortalității generale”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană, medic endocrinolog, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.

Specialiștii subliniază că diagnosticarea precoce a acromegaliei este esențială pentru ca pacienții să urmeze un tratament eficient.

Totodată, este importantă diagnosticarea în prima fază a bolii pentru a putea reduce riscul de apariție a complicațiilor și a comorbidităților.

Semnele și simptomele acromegaliei:

  • Stări de oboseală, dureri articulare, dureri de cap (cefalee), tulburări ale somnului
  • Nu se modifică înălțimea pacientului, dar apare creșterea în dimensiuni a oaselor feței (oasele nasului, frunții, bărbiei), mâinilor și picioarelor.
  • Tegumentele sunt mai groase, pacienții transpiră mai mult decât de obicei.
  • Îngroșarea vocii
  • Lărgirea extremităților (mâini, picioare): creșterea numărului la pantof sau a diametrului degetelor (inelarului)
  • Lărgirea frunții și a maxilarului inferior

Acromegalia avansată și necontrolată poate cauza complicații precum: hipertensiune arterialădiabet zaharat secundar, insuficiență cardiacăsindrom de apnee în somnafectarea funcției hipofizare normalemodificări de câmp vizual.

În prezent, în România există un Registru Național de Acromegalie, proiect implementat anul trecut de Societatea Română de Endocrinologie (SRE).

Prin acest registru, Societatea Română de Endocrinologie își propune să colecteze date privind epidemiologia acromegaliei în România.

În felul acesta, situația pacienților cu acromegalie va fi cunoscută la nivel național și va putea fi comparată cu cea din alte țări europene.