În plin sezon al alergiilor de primăvară, Societatea Română de Alergologie și Imunologie Clinică (SRAIC) aduce în discuție importanța accesului la tratamente cu un grad ridicat de eficiență deoarece povara generată de bolile alergice la nivel mondial a crescut în ultimele decenii din cauza factorilor de mediu și a stilului de viață, ajungând să afecteze una din trei persoane, preponderent copii. În prezent, prin complexitatea lor și numărul de persoane afectate, alergiile sunt considerate o provocare de sănătate publică a secolului XXI.

La nivel global, până la 30% din populația planetei suferă de o alergie respiratorie, iar între 10-40% dintre pacienții cu rinită alergică au și astm alergic. În România, una din patru persoane adulte suferă de o formă de alergie și fiecare al treilea copil suferă de rinită alergică. De asemenea, 1 din 5 copii suferă de astm alergic, iar 1,1 milioane de români adulți au o alergie medicamentoasă.

Aproximativ 80% dintre pacienții care folosesc un tratament medicamentos împotriva alergiilor și simt că au controlul asupra propriilor simptome nu controlează evoluția bolii către astm alergic. În cazul lor, dar și al altor pacienți este recomandată utilizarea imunoterapiei cu alergen (AIT). Această terapie are o eficiență foarte ridicată, de până la 100%, inclusiv în cazul pacienților alergici la înțepătura de albină.

Administrată atât adulților, cât și copiiilor, această împiedică dezvoltarea ulterioară a polialergiilor, dezvoltarea de intoleranțe alimentare și împiedică apariția astmului bronșic.

Prof. Dr. Carmen Panaitescu – președintele Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică „Imunoterapia cu alergen este utilizată de peste 100 de ani, timp în care a fost permanent dezvoltată și rafinată, fiind în prezent utilizată în întreaga lume în tratamentul uzual al alergicilor. Este o metodă terapeutică specifică bolilor alergice, prin care se administrează pacientului extracte de alergen standardizate, pe cale subcutanată sau orală, pe o durată de cel puțin 3 ani, cu scopul de a induce toleranța și de a reface răspunsul imun normal. Eficacitatea și siguranța imunoterapiei cu alergen au fost demonstrate într-o serie de studii clinice, iar progresele tehnologice au relevat că este singura terapie care modifică evoluția bolii alergice, prin reorientarea răspunsului imun al pacientului alergic spre toleranță față de alergenul sensibilizant. În plus, această terapie reduce riscul de reacții alergice severe, amenințătoare de viață”.

Beneficiarii acestei terapii sunt în mod particular:

  •  pacienții cu afecțiuni alergice respiratorii (la ambrozie, graminee, arbori și acarienii din praful de casă), la care se va obține controlul simptomelor, se va stopa evoluția bolii, se va reduce necesarul de medicație simptomatică și se va asigura prevenția dezvoltării unor noi sensibilizări.
  • pacienții alergici la venin de albină, viespe, la care se reduce riscul ulterior de deces prin șoc
    anafilactic precum și riscul de reacție alergică extinsă recurentă și supărătoare, fiind singura
    terapie salvatoare de viață.

Prof. Dr. Maria Jose Torres – președintele Societății Europene de Alergologie și Imunologie Clinică
“Imunoterapia cu alergen este nu doar că tratează pacienții, ci le poate salva viața. Această terapie funcționează cu o eficiență de până la 100% în foarte multe țări europene, în timp ce în altele nu există încă acces larg pentru pacienți la AIT. Nu doar pacientul suferă din cauza alergiilor, ci întreaga sa familie. Vorbim despre 1 din 4 persoane, dar, în realitate, discutăm despre familii întregi care are nevoie de tratament. Este foarte important ca autoritățile să le faciliteze accesul la această terapie!”

Cea mai convenabilă utilizare a preparatelor de imunoterapie este cu administrate orală, sub formă de picături, cât și de comprimate sublinguale (SLIT), acestea din urmă fiind cea mai recentă terapie apărută pe piața din România.

Comparativ cu costurile pe care le implică medicația dedicată controlului simptomelor, împreună cu clasic al rinitei alergice și astmului, analiza balanței cost/eficiență înclină în favoarea imunoterapiei. Mai mult decât atât, lipsa controlului eficient al bolilor alergice respiratorii determină pacienții să-și întrerupă activitatea zilnică, afectându-le foarte mult calitatea vieții.

George Proca, pacient alergic, solist al Operei din Timișoara
”Sunt pacient alergic de 5 ani. Practic, în lunile de vară nu a fost posibil să-mi exercit meseria, nu am putut cânta. Era imposibil, cu tot sistemul respirator congestionat, ochii curgeau, tot timpul eram sub tratament cu antihistaminice”.

În practica de zi cu zi, eficiența în tratarea afecțiunilor respiratorii alergice poate fi schimbată în bine, atât pentru medici, cât și pentru pacienți prin luarea în considerare a efectului de modificare a bolii și a disponibilității imunoterapiei cu alergen pentru pacienții din România.

Inițiativa Societății Române de Alergologie și Imunologie Clinică SRAIC este cu atât mai importantă cu cât ne aflăm în preajma Zilei Mondiale a Sănătății, prilejuită de Organizația Mondială a Sănătății, care în acest an se desfășoară sub sloganul “Sănătatea mea, dreptul meu”, tema din acest an fiind aleasă pentru a susține dreptul fiecărui pacient de a avea acces la servicii de sănătate de calitate, la educație și la informație!