zi-mondiala-rinichi.JPGSocietatea Romana de Nefrologie sarbatoreste, joi, Ziua Mondiala a Rinchiului alaturi de alte 100 de tari de sase continente, a anuntat miercuri, in conferinta de presa, presedintele Societatii Romane de Nefrologie, prof. dr. Gabriel Mircescu. El a subliniat ca evenimentul a fost lansat in 2006 fiind rezultatul unei initiative comune a Societatii Internationale de Nefrologie si a Federatiei Internationale a Fundatiilor Rinichiului.

In anul 2008, ‘Ziua Mondiala a Rinichiului’ a fost marcata prin campanii desfasurate in 76 de tari, urmarind atat incurajarea publicului de a efectua investigatii pentru evaluarea functiilor rinichiului, cat si sensibilizarea autoritatilor vizavi de masurile necesare pentru limitarea impactului bolii cronice de rinichi asupra sistemelor de sanatate.

Prof. dr. Gabriel Mircesu a reliefat semnificatia deosebita pe care o are aceasta zi pentru pacientii cu boli de rinichi din intreaga lume si isi propune sa aduca in atentia publicului larg, a medicilor si autoritatilor, bolile rinichiului, care, desi frecvente si periculoase, pot fi eficient tratate daca sunt descoperite din timp. Reducerea progresiva a functiilor rinchiului – cunoscuta ca boala cronica de rinichi – este putin evidenta la inceput, dar poate necesita, in stadii avansate, dializa sau transplant renal, a spus la randul sau conf.dr. Adalbert Schiller.

Datele obtinute la nivel mondial, inclusiv in Romania, arata ca o persoana adulta din 10 are boala cronica de rinichi. De aceea, boala cronica de rinichi este o problema de sanatate publica cu importante implicatii sociale si economice. Bolile de rinichi apar ca efect secundar sau complicatii ale bolilor cardiovasculare, ale diabetului etc. In acest an, Ziua Mondiala a Rinichiului are ca obiect sublinierea legaturilor dintre hipertensiunea arteriala si boala cronica de rinichi. Astfel, controlul mai bun al presiunii arteriale poate incetini progresia bolii cronice de rinichi, poate reduce necesitatea de dializa sau de transplant renal si poate preveni suferintele determinate de imbolnavirea inimii si a vaselor de sange, a explicat dr. Adalbert Schiller.

In fiecare an milioane de oameni mor prematur din cauza blocajelor de rinichi sau de infarct miocardic asociat cu boli cronice ale rinichiului. In Romania, prevalenta acestei afectiuni este de 11,7%, in timp ce in Anglia ajunge la 25%. Tara noastra are o regiune endemica, unde de 70 de ani se incearca sa se dea un raspuns pentru acest lucru, dar nu s-a reusit inca, a spus dr. Schiller. Este vorba de zona de nefropatie balcanica din judetele Mehedinti si Olt. Probabil este vorba de anumite substante toxice din mediul inconjurator, posibil sa fie vorba si de hidrocarburile care provin din turba care filtreaza apele, inca nu s-a elucidat cauza acestei nefropatii, a mentionat specialistul. Trebuie sa se treaca de la concentrarea pe tratamentul pe dializa si transplant la preventia bolilor cronice renale, apreciaza prof.dr. Gabriel Mircescu. El a facut referire la faptul ca dializa este o poveste de succes, in 1990 erau pe dializa 369 de persoane, iar acum sunt 8.300. Acest tip de tratament este foarte scump, in Romania ajunge la 18.000 de euro, in Europa pretul este intre 80.000 si 100.000 de euro, media europeana fiind de 700 la 1.000 de locuitori in timp ce in tara noastra ajunge la 377 la 1.000 de locuitori.

Dializa si transplantul nu este o solutie pentru rezolvarea problemelor renale sustine specialistul accentuand asupra necesitatii depistarii bolilor cronice renale in stadiile 1-2. Din cei 250 de nefrologi cat are Romania marea majoritate sunt blocati pe tratamentul dializatilor si ar trebui sa existe suficienti nefrologi pentru a se ocupa de profilaxia acestor afectiuni. Ziua Mondiala a Rinichiului ne incurajeaza sa invatam cat mai multe despre rinichi (cum functioneaza, rolul lor) si isi propune sa creasca gradul de constientizare a faptului ca, boala de rinichi este o boala comuna, daunatoare organismului, dar tratabila. In tara noastra, la propunerea Societatii Romane de Nefrologie, Ministerul Sanatatii sustine un program integrat dedicat bolii cronice de rinichi, finalizat chiar in ajunul Zilei Mondiale a Rinichiului, a mentionat dr. Gabriel Mircescu.

Acest program acopera atat stadiile initiale prin masuri de preventie, cat si zona de dializa si de transplant. Programul este parte a unei strategii pe termen lung si va fi adresat in anul 2009 unui numar de aproape 1.000.000 de beneficiari, dintre care mai mult de 8.000 sunt tratati prin dializa sau transplant renal. Elemente importante pentru atingerea obiectivelor programului sunt ghidurile de buna practica clinica, din care deriva protocoalele terapeutice. Aceste masuri vor permite plasarea tarii noastre intr-o pozitie avansata in ingrijirea pacientilor renali, a evidentiat dr. Mircescu.