Personalităţi remarcabile din lumea medicală şi peste 1.000 de participanţi sunt aşteptaţi la cea de-a X-a ediţie a “Zilelor Educaţiei Medicale”, care se va desfăşura în perioada 20 martie – 2 aprilie, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” şi în mai multe spitale din Capitală. Infecţiile nosocomiale, rezistenţa la antibiotice şi posibilele alternativele, îmbunătăţirea climatul medical românesc – sunt doar câteva dintre temele proiectului demarat în 2008.

Evenimentul, organizat de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, reuneşte 40 de conferinţe şi 20 de workshopuri, având ca invitaţi personalităţi remarcabile din lumea medicală – acad. Leon Dănăila, prof. univ. dr. Mircea Ioan Popa, prof. univ. dr. Ion Fulga, prof. univ. dr. Cătălina Poiană.

“Ca şi student la medicină resimţi destul de mult viteza de actualizare a informaţiilor pe care le primeşti în cadrul facultăţii. De aceea este nevoie de aceste evenimente extracuricculare, care ne prezintă cele mai noi descoperiri din diverse domenii” afirmă coordonatoarea evenimentului, Adelina-Mihaela Sorescu.

Ea spune că ‘familiarizarea studenţilor cu mediul academic, dar şi unirea comunităţii studenţeşti sub semnul unui interes comun, acela al evoluţiei profesionale, sunt obiectivele pe care ZEM şi le-a impus şi pe care le-a îndeplinit cu succes până în prezent.

“În legătură cu tema aleasă de noi, scopul primei părţi a evenimentului (infecţiile nosocomiale) a fost să conştientizăm studenţii la medicină şi să îi informăm despre potenţialele infecţii ce pot fi receptate în spitale, dar şi despre importanţa menţinerii unei asepsii şi antisepsii riguroase, iar cea de a doua parte a temei noastre (rezistenţa la antibiotice) a fost impusă de contextul social actual şi de către mişcarea de antivaccinare, care a prins un avânt extraordinar în ultima perioadă” arată reprezentantul SSMB, Adelina Afetelor.

În cadrul workshop-urilor, studenţii pot practica anumite informaţii aflate de-a lungul timpul, pot realiza singuri o ecografie abdominală sau cardiacă, pot opera aparate de spirometrie sau pot exersa diverse tehnici chirurgicale pe material biologic.

“Zilele Educaţiei Medicale” are loc anual şi, începând cu anul 2010, a fost implementat în universităţile de medicină partenere din Cluj, Craiova, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş şi Braşov. Conceput iniţial ca o serie de conferinţe de orientare postuniversitară, destinate studenţilor din anii terminali, “Zilele Educaţiei Medicale” şi-a dezvoltat în timp portofoliul de evenimente, facilitând accesul la manifestări ştiinţifice de înaltă calitate studenţilor. Astfel, în 2016, în cadrul proiectului “Zilele Educaţiei Medicale” s-au desfăşurat 55 de conferinţe şi workshopuri la care au participat 900 de studenţi ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie ‘Carol Davila’ din Bucureşti.

La ediţia din acest an vor fi organizate 11 manifestări special destinate studenţilor modulului de engleză. AGERPRES