spital-carei.jpgInsotit de directorul Autoritatii de Sanatate Publica, dr. Dorina Dragos-Guran, prefectul Radu Bud a efectuat, pe 7 februarie, o vizita inopinata la Spitalul municipal Carei, unde li s-a alaturat directorul Oficiului prefectural, Emil Petcu.
Deplasarea a avut drept scop verificarea modului in care au fost cheltuite cele 60 de miliarde de lei vechi primite anul trecut pentru lucrari la corpul A3 si realizarea noii bucatarii si spalatorii a spitalului, din care 4,85 miliarde au fost pentru dotari si aparatura medicala. Tot in cursul anului 2007, unitatea spitaliceasca a mai primit de la bugetul de stat aproximativ 5 miliarde de lei vechi pentru lucrari de reabilitare a sectiei de psihiatrie si dotare cu aparatura.

Lucrarile la noul spital din Carei au inceput in anul 1991, fiind prevazut initial un numar total de 350 de paturi, dispuse in 3 corpuri de cladire. Corpurile A2 si A3 au fost finalizate in cursul anilor 2005 si 2006, iar corpul A1 a intrat in conservare, totodata numarul total de paturi a fost redus la 250. In prezent, in cele doua corpuri de cladire exista 210 paturi, dupa cum preciza managerul spitalului, dr. Ioan Todea. Pentru anul 2008, conducerea spitalului a solicitat Ministerului Sanatatii alocarea sumei de 70 miliarde de lei vechi, aproximativ 2 milioane de euro, pentru finalizarea lucrarilor la corpul A1 si reabilitarea ambulatoriului de specialitate, insa nu exista deocamdata un studiu de fezabilitate prin care sa se sustina aceasta cerere.

Secondat de directorul medical, dr. Sorin Muresan, managerul Todea i-a prezentat prefectului sectiile spitalului, investitiile realizate pana in prezent precum si propunerile privind destinatia corpului A1. Conditiile oferite pacientilor si dotarile din blocurile operatorii se apropie de ceea ce ar trebui sa reprezinte o unitate spitaliceasca moderna, mai ales tinand cont de sumele destul de mari alocate de-a lungul anilor acestui spital, fiind placut surprins de starea de curatenie din interior, care insa nu se prea regaseste, potrivit observatiei facute de catre prefect, in unitatea spitaliceasca de la Satu Mare.
Avand in vedere aspectul modern al sectiilor, prefectul Radu Bud i-a recomandat managerului spitalului sa faca demersuri pentru achizitionarea de mobilier nou si asigurarea unui panotaj adecvat a sectiilor si pe holuri, astfel sa dispara unele aspecte, precum afise lipite cu banda adeziva sau litere scrise cu vopsea, care nu mai cadreaza cu standardele actuale.

Dupa ce a ascultat argumentele invocate de conducerea spitalului privind necesitatea finalizarii corpului A1, prefectul Radu Bud a fost de parere ca se impune o analiza obiectiva asupra oportunitatii acestei investitii prin prisma distantei destul de mici de Spitalul Judetean si a impactului asupra populatiei din municipiul Carei, coroborate cu indicatorii realizati de spital in anul 2007. Prefectul i-a propus managerului sa aiba in vedere si elaboarea unui proiect prin care sa solicite finantarea pentru cele doua obiective prin intermediul Programului Operational Regional derulat de Agentia de Dezvoltare de Nord- Vest, in cazul in care la nivelul Ministerului Sanatatii se va stabili ca aceste lucrari nu sunt deocamdata prioritare in contextul situatiei existente in municipiul Carei si zona deservita de spital.

Inainte de a se deplasa la Carei, prefectul Radu Bud s-a supus testelor oferite gratuit prin programul derulat de Ministerul Sanatatii pentru stabilirea starii de sanatate a populatiei, dorind ca prin gestul sau sa-i determine pe toti cetatenii sa acorde atentia cuvenita acestui program. In cadrul recentei intalniri cu primarii si secretarii din judetul Satu Mare, prefectul Radu Bud a precizat ca taloanele pentru setul de analize gratuite care nu sunt ridicate de catre persoanele in cauza se vor trimite la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate iar de acolo se vor redirectiona catre primarii, care cunosc situatia din teren mult mai bine, cu scopul de a inmana aceste taloane acelor cetateni care din diverse motive nu au intrat in posesia lor in prima etapa.