“Valmedica poate oferi orice fel de serviciu legat de business-ul farmaceutic”

valmedica.jpgAfirma Dinu Stanculeanu, Executive Manager Valmedica, intr-un interviu acordat in exclusivitate Portalului National www.Medicalmanager.ro.

Acesta ne-a vorbit despre principalii furnizori de medicamente ai Valmedica, dar si despre solutiile pe care le ofera compania clientilor sai.

– Domnule Dinu Stanculeanu, sunteti directorul Valmedica, filiala din Romania a companiei farmaceutice franceze Valpharma France. Cand a aparut Valmedica pe piata farmaceutica din tara noastra?

– Valmedica a fost infiintata in anul 1993, fiind una dintre primele firme de distributie in domeniul farmaceutic, cu capital privat din Romania.

– Ce tip de produse comercializati pe piata din Romania? Care este segmentul de clienti caruia va adresati?

– Valmedica importa si dsitribuie o gama variata de medicamente, OTC-uri, suplimente alimentare, dermato cosmetice si dispozitive medicale. Principalii nostrii clienti sunt farmaciile particulare individuale.

– Aveti furnizori de medicamente atat interni cat si externi. Numiti cativa dintre acestia. Exista elemente care diferentiaza cele doua tipuri de colaborare?

– In momentul de fata avem furnizori externi exclusivi, dintre care cel mai important este Bausch &Lomb, care este unul dintre cei mai mari producatori in domeniul oftalmologoiei pe plan mondial, precum si firme de talie medie specializate in dermato cosmetice sau suplimente alimentare, ca LSI, ISIS Pharma, Certmedica, Valosun, Mega Life Science. In ceea ce priveste furnizorii interni, cel mai important este Sermedic, de la care cumparam produsele firmei franceze.Servier, lider mondial si national in ceea ce priveste medicamnetele indicate in afectiuni cardiovasculare.

Diferenta majora intre cele doua categorii este ca pentru furnizorii externi noi asiguram toata gama de servicii (regulatory, marketing, distributie) cu preluarea riscului de schimb valutar, iar pentru cei interni doar distributia, cu achizitiile facute evident in lei, fara risc valutar.

– Clientii dumneavoastra principali sunt farmaciile. Cum decurge relatia cu acestea ? Reusesc ele sa se incadreze in termenele de plata stabilite prin contract sau exista intarzieri la plata produselor pe care le oferiti? Cum colaborati cu spitalele din acest punct de vedere?

– Din pacate, in ultimele 6-8 luni, situatia farmaciilor s-a inrautatit semnificativ, in ceea ce priveste capacitatea lor de plata. Din datele pe care le detin, cel putin 10% dintre acestea sunt in situatie de insolventa sau faliment. Termenele de plata s-au lungit in medie cu 30 de zile de la inceputul anului, ceea ce ne creeaza probleme de cash flow.
Semnificativ pentru noi este faptul ca litigiile comerciale cu clientii rau platnici au crescut de 4 ori, fata de anul trecut.

Aceasta situatie a aparul atat in urma crizei financiare generalizate, cat si din cauza unor cauze specifice sectorului farmaceutic din Romania. Printre aceste cauze specifice mai nocive sunt urmatoarele : intarzierea platilor de la Casele de Asigurari de Sanatete catre farmacii a unor sume tot mai mari si tendinta unor farmacisti de a achizitiona pachete de produse cu valori mari, formate in general din produse greu vandabile, dar care au discouturi foarte mari. In acest fel farmaciile sunt blocate financiar si nu au alta solutie decat sa amane plata catre furnizori.

Apreciez ca piata va suferi corectii majore in maximum 2-3 luni, adica furnizorii nu vor mai putea, sau nu vor mai vrea sa continue furnizarea catre farmaciile tot mai putin capabile sa faca fata platilor. In ceea ce priveste spitalele, livrarile noastre au scazut constant in ultimele luni, ca urmare a comenzilor din ce in ce mai mici facute de acestea.

– Sunteti furnizori de solutii complete pentru partenerii dumneavoastra. Ce le oferiti concret acestora?

– Valmedica poate oferi orice fel de serviciu legat de business-ul farmaceutic, adica import, depozitare, distributie, inregistrae, regulatory, consultatnta, marketing, promovare, finantare.

– Data fiind criza economica pe care o traverseaza si tara noastra care este cifra de afaceri pe care ati inregistrat-o de la inceputul acestui an, comparativ cu aceiasi perioada a anului trecut?

– In primul semestru am avut a scadere de 5%, fata de anul trecut. Este o scadere in linie cu piata, dar daca ar fi fost sa respectam integral procedurile interne de control al riscului financiar, scaderea ar fi fost mai mare. De fapt noi avem resurse logistice si financiare sa crestem vanzarile la dublul anului 2008, dar datorita situatiei incerte din piata am adoptat o strategie conservatoare, de reducere a vanzarilor la limita minima care sa asigure un risc acceptabil cat si acoperirea cheltuielilor operationale si financiare.

– Cat de profitabila este piata produselor farmaceutice din Romania comparatriv cu alte tari din Uniunea Europeana?

– In momentul de fata piata farmaceutica din Romania nu este profitabila, daca se calculeaza un risc mediu si daca se respecta toate legile, regulamentele, indicatiile diverselor foruri competente in domeniu, cum facem noi. Daca se accepta un risc mare si se face rabat de la respectarea legislatiei, apare si un profit corespunzator, dar in general acesta este mai mult teoretic. Pana la marcarea profitului pot sa apara atat de multe necunoscute, incat de cele mai ulte ori riscul asumat nu este acoperit.