Persoanele supuse intervenţiilor chirurgicale spre sfârşitul săptămânii prezintă un risc sporit de deces comparativ cu cele operate mai devreme, relevă un studiu realizat în Anglia, citat miercuri de BBC.

Potrivit studiului, publicat în British Medical Journal – care a avut în vedere operaţiile planificate, nu pe cele de urgenţă -, riscul general de deces în urma unor astfel de intervenţii este scăzut, dar există variaţii “inacceptabile” în ce priveşte ratele de supravieţuire pe parcursul săptămânii.

Cercetătorii de la Imperial College London au colectat date de la toate intervenţiile, altele decât de urgenţă realizate în cadrul NHS (Sistemul naţional de sănătate britanic) în Anglia în perioada 2008-2011, pentru a conchide că, la 4 milioane de operaţii, în interval de o lună s-au înregistrat 27.000 decese, ceea ce înseamnă un risc mediu de deces de 0,67%. Cercetătorii au luat în calcul toate tipurile de intervenţii chirurgicale planificate, de la operaţii la şold la cele bypass coronarian.

Ziua cu cel mai scăzut risc este luni, după care riscul creşte cu fiecare zi care trece, pentru a ajune la nivelul maxim în weekend, au stabilit autorii studiului. Astfel, cei care se operează vineri au un risc cu 44% mai mare de a muri decât cei operaţi luni.
Cercetătorii consideră că aceste diferenţe se pot explica printr-o calitate mai slabă a asistenţei post-intervenţie la sfârşitul săptămânii. “Primele 48 de ore după o procedură sunt perioada critică, în care pot interveni probleme, de la hemoragii la infecţii. Când nu există personalul adecvat, acest lucru poate contribui la apariţia unor deficienţe”, a remarcat dr. Paul Aylin, coordonator al studiului. Potrivit acestuia, creşterea riscului de deces se poate explica prin numărul mai scăzut de medici, asistenţi şi infirmieri care lucrează sâmbăta şi duminică.
Studiul arată totodată că riscul de deces după o operaţie programată este cu 82% mai mare dacă aceasta are loc la sfârşitul săptămânii decât luni, deşi un număr foarte mic de intervenţii chirurgicale planificate au loc sâmbăta sau duminica. Sir Bruce Keogh, director medical al NHS England, a precizat citat de BBC că a fost creat un “forum vizând identificarea de opţiuni financiare şi clinice pentru a ajuta NHS să ofere servicii complete şapte zile pe săptămână”. AGERPRES