braila_spitjud1.jpgSecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Iulian Chiriac, a declarat vineri, la Brăila, că trebuie demarată o anchetă la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă pentru a se vedea cauzele care au dus la defectarea celor două computere tomograf din cadrul instituţiei, în valoare de peste un milion de euro.

„Ar trebui făcută o anchetă şi văzut exact de ce acele tomografe s-au stricat, cine le-a stricat, cum au fost folosite, pentru că mi se pare absurd şi anormal ca, după 2-3 ani de zile de când au fost achiziţionate, să se strice. Trebuie văzut de ce în momentul în care s-au stricat nu aveau un contract de mentenanţă. Sunt lucruri normale în achiziţia unui aparat de o asemenea valoare şi de o asemenea importanţă într-o unitate medicală. Trebuie făcută o anchetă şi pe partea de spital, şi pe partea de Consiliu Judeţean, să vedem în ce moment s-a stricat computerul, cine a lucrat pe el, cine răspunde pentru contractele de mentenanţă”, a declarat Chiriac.

Amintim că, la sfârşitul lunii februarie, cele două computere tomograf de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, în valoare de peste un milion de euro, achiziţionate din fonduri europene REGIO, s-au defectat, iar reparaţia lor costă în total peste 1,2 milioane lei.

Zilele acestea, Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila a început procedurile pentru repararea unuia din cele două tomografe stricate, respectiv a celui din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, a informat managerul spitalului, Mihail Iugulescu. Procedura se referă la înlocuirea unei componente de bază a CT-ului, investiţie care se ridică la 270.000 de lei şi care va fi acoperită integral din fondurile spitalului.
În ceea ce priveşte repararea celui de-al doilea CT, ale cărei costuri se ridică la peste 950.000 lei, aceasta nu va fi făcută prea curând, deoarece suma este mult prea mare pentru a putea fi acoperită de spital, ea urmând să fie alocată de la bugetul Consiliului Judeţean.

Până la repunerea în funcţiune a tomografului din cadrul Unităţii de Primiri Urgenţe, perioadă estimată la trei săptămâni, pacienţii în stare gravă vor fi direcţionaţi către spitalele din Galaţi şi Bucureşti, iar investigaţiile de rutină vor fi preluate de Spitalul de Pneumoftiziologie (TBC) care dispune de un CT.
Managerul Spitalului TBC, Ştefan Sînpetru, a declarat că problema a fost discutată la nivelul conducerii SJU şi a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate şi s-a luat hotărârea ca, săptămânal, la Spitalul TBC să fie redirecţionaţi zece pacienţi care au nevoie de tomografii, având în vedere că CT-ul de la TBC nu este atât de performant cum erau cele de la Judeţean. AGERPRES