eprubete.jpgConducerea Spitalului de Obstetrică – Ginecologie „dr. Dumitru Popescu” din Timişoara îşi propune să înfiinţeze un centru de fertilizare in vitro, cel târziu anul viitor, după obţinerea acreditării.

Potrivit managerului spitalului, dr. Dan Păscuţ, unitatea are echipamentul necesar de aproape zece ani, dar nu a putut fi folosit din cauza lipsei de fonduri.

„Am mobilizat o echipă de medici tineri, care sunt dispuşi să meargă la perfecţionare, la Bucureşti, la Cluj, dar şi în străinătate. Le pregătim dosarul pentru acreditare şi spaţiul necesar”, a declarat, miercuri, presei, dr. Păscuţ.


El susţine că, deocamdată, lipseşte o pompă de aer pur, strict necesară, celelalte componente ale echipamentului aflându-se depozitate în cutii, de aproape un deceniu. Conducerea Maternităţii de la Spitalul ‘dr. Dumitru Popescu’ din Timişoara afirmă că numărul cuplurilor care nu pot avea copii este mare, ceea ce face cu atât mai necesară crearea unui centru de fertilizare in vitro în oraş. Pe de altă partea, înfiinţarea unui asftel de centru ar aduce şi beneficii materiale instituţiei, deoarece preţul unei fertilizări in vitro ajunge până la 3.000 de euro, în funcţie de tratamentele de care viitoarea mamă are nevoie.


În Timişoara a funcţionat primul centru de fertilizare in vitro din ţară, condus de prof. dr. Ioan Munteanu, prin a cărui metodă au fost aduşi pe lume sute de copii. Activitatea centrului, care a funcţionat la Clinica ‘Bega’, şi-a întrerupt activitatea în urmă cu aproape doi ani. AGERPRES