Tudor Ciuhodaru: “Pentru a afla dacă este urgenţă sau nu, pacientul trebuie consultat”

Ciuhodaru_Tudor-1.jpgMedicii de la Spitalul Clinic de Urgenţe “Sfântul Ioan” din Iaşi afirmă că orice cadru medical trebuie să respecte codul deontologic şi să acorde asistenţă specializată tuturor pacienţilor care le trec pragul.

Coordonatorul Unităţii de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţe “Sfântul Ioan” din Iaşi, medicul Tudor Ciuhodaru, a declarat miercuri că atât medicii, cât şi asistenţii medicali trebuie să respecte codul deontologic şi să acorde asistenţă specializată tuturor pacienţilor care vin la consultaţii, indiferent dacă sunt urgenţe sau nu.

”Fie că este urgenţă sau nu orice pacient trebuie evaluat. Ca să spun că este sau nu o urgenţă sau nu trebuie mai întâi să consult pacientul. Ca medic trebuie să respect codul deontologic”, a declarat dr. Tudor Ciuhodaru, care este şi deputat independent.


Medicul-deputat a subliniat că nu trebuie uitat faptul că aceşti pacienţi sunt contribuabili la fondul de asigurări sociale de sănătate şi sunt îndreptăţiţi să solicite servicii medicale când le este rău.


”Mă gândesc cu groază la faptul că, în curând, la spital va veni un val mare de pacienţi care vor fi iritaţi şi agresivi din cauză că s-au săturat să bată la uşa medicilor de familie care nu-i primesc la consultaţii din cauza nemulţumirilor pe care le au în privinţa prevederilor contractuale cu Casa de Asigurări de Sănătate sau că la spitale nu sunt primiţi. Nu vreau să se repete cazul cadrului medical care a fost înjunghiat pentru că a refuzat să elibereze o prescripţie”, a mai spus dr. Ciuhodaru. Pe de altă parte, susţine medicul, cei care guvernează trebuie să asigure programe coerente şi o finanţare corectă atât în medicina primară, cât şi în cea de spital.AGERPRES