Traian Basescu acuza fraudarea sistemului de protectie sociala de medici “generosi”

basescu_2008.jpgPresedintele Traian Basescu a denuntat, marti, fraudarea sistemului de protectie sociala de catre unii medici ‘generosi’ si acordarea asistentei sociale preponderent in perioade electorale.
“O responsabilitate consistenta apartine fraudarii sistemului de protectie sociala prin acele sute de mii de pensionari pe caz de invaliditate pentru ca si-au scos amigdalitele, apendicita si au dat de niste foarte generosi medici care, pe de o parte, spun ca au salariile mici, iar pe de alta parte, cu semnatura lor si pentru o traista de porumb, trimit in sistemul de pensii oameni care pot fi utili economiei, si sunt cateva sute de mii de oameni care beneficiaza de pensii de invaliditate in mod nemeritat, iar resursa este luata de la cei care au nevoie de ea si este data unora care au dat ori un pachet de tigari ori o sticla de whisky”, a declarat seful statului, care a participat la prezentarea raportului Comisiei prezidentiale pentru analiza riscurilor sociale si demografice din Romania.

El a subliniat ca, desi aceste lucruri sunt cunoscute, acum au fost evidentiate si intr-un raport oficial.

“Imi pare rau ca spun lucrurile atat de brutal, dar erau lucruri pe care toti le stiam, le-am mai spus intr-un fel sau altul cu diverse ocazii, dar acum sunt scrise intr-un raport oficial al unei comisii prezidentiale si avem obligatia sa tinem cont de aceasta realitate”, a declarat presedintele. Seful statului a afirmat ca se impune un proces rapid de verificare a celor care au obtinut pensii de invalididate in ultimii ani, mai ales in zonele unde densitatea este foarte, pentru ca sistemul de asistenta sociala este ‘grosolan fraudat”.


Traian Basescu a remarcat ca, din raport reiese acordarea asistentei sociale, preponderent in momente electorale, categoriilor care pot aduce voturi.


“In primul rand din raport rezulta clar, si este aproape o somatie adresata clasei politice, ca si-a concentrat deciziile in acordarea asistentei sociale preponderent pe momente electorale si in mod deosebit categoriilor care pot aduce voturi. Or, acest lucru este spus nu de un politician, nu de un om care are ceva cu clasa politica, ci de niste specialisti care au facut-o neutru, sec si cu realitatile in fata. Acesta este unul din motivele fundamentale ale esecului eficientei sistemului de protectie sociala romanesc”, a afirmat presedintele. In acest sens, el a sustinut necesitatea unui Pact National pentru Protectie Sociala, cu o viziune pe termen lung, care sa beneficieze de solidaritatea societatii dar si a intregii clase politice care “sa garanteze ca inceteaza utilizarea sistemului de protectie sociala in scopuri electorale”.