Testare gratuită a glicemiei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, de Ziua Mondială a Diabetului

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş a anunţat că va iniţia un program de testare gratuită a glicemiei în perioada 14-16 noiembrie, prin Laboratorul de Analize al Ambulatorului Integrat, pentru a marca Ziua Mondială a Diabetului.

“Scopul acestor evenimente este conştientizarea faptului că educarea şi informarea pacienţilor este vitală pentru ca aceştia să înţeleagă faptul că diabetul nu este cel mai grav lucru care li se poate întâmpla, ci că alegerile lor, din momentul diagnosticării, le vor decide drumul. Pot să se îngrijească şi să trăiască o viaţă normală sau pot să îşi ignore condiţia şi să-şi agraveze starea de la an la an”, a declarat dr. Claudiu Puiac, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Potrivit unui comunicat al SCJU Târgu Mureş, prin organizarea Zilei Mondiale a Diabetului se urmăreşte informarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unui stil de viaţă sănătos în prevenirea diabetului, iar pentru transmiterea acestui mesaj, clădirea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă va fi iluminată în albastru.

“De asemenea, Ziua Mondială a Diabetului va fi marcată şi de un simpozion organizat de SCJU Târgu Mureş în parteneriat cu Asociaţia Copiilor şi Tinerilor Diabetici Mureş (ASCOTID) şi cu Asociaţia Medicilor de Familie Mureş, tema stabilită de către Federaţia Internaţională de Diabet este ‘Familia şi Diabetul’. Simpozionul ‘Implicaţiile psihosociale ale diabetului zaharat asupra persoanelor afectate şi asupra familiilor acestora’ va reuni medici specialişti în diabet şi boli de nutriţie, medici de familie, medici pediatri, psihologi, pacienţi şi va avea loc miercuri, 14 noiembrie 2018, începând cu ora 11.00, în Amfiteatrul I al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş. Care sunt beneficiile tehnologiei în tratamentul DZ? Ce ar putea să facă o persoana diagnosticată cu diabet? Care sunt implicaţiile psihosociale ale DZ asupra persoanelor afectate şi asupra familiei? Este diabetul o barieră în calea unei vieţi sociale active? Sunt doar câteva dintre întrebările la care vor încerca să răspundă specialiştii prezenţi la acest simpozion”, a arătat SCJU Târgu Mureş.

Comunicatul SCJU Târgu Mureş mai relevă faptul că diabetul zaharat este o boală care nu doare, nu se vindecă şi, în timp, poate genera complicaţii teribile (amputare, orbire, neuropatie etc.). “Confruntaţi cu această realitate, pacienţii se sperie de cele mai multe ori, în timp ce medicii nu au timpul suficient pentru a le oferi toate informaţiile necesare. Specialiştii spun că, în cazul pacienţilor cu diabet, educaţia reprezintă 50% din eficacitatea terapiei”, a mai arătat SCJU Târgu Mureş. AGERPRES