Telemedicina, un proiect implementat in premiera in Regiunea 7 Centru

telemedicina.jpgSubsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a participat, pe 23 februarie, la Prefectura Mures, la o intalnire cu directorii de spitale si cu cei ai Directiilor de Sanatate Publica din Regiunea 7 Centru – Mures, Harghita, Covasna, Brasov, Alba si Sibiu – precum si din judetul Bistrita-Nasaud.

Cu acest prilej, au fost discutate aspecte legate de inceperea proiectului “Telemedicina”, finantat prin Banca Mondiala, care va fi implementat in premiera in Regiunea 7 Centru.

Potrivit lui Raed Arafat, proiectul se realizeaza cu ajutorul serviciilor de telecomunicatii speciale, costa 1,6 milioane de euro (din care au fost cheltuiti, pana in prezent, 890.000 de euro) si, in perspectiva, se doreste extinderea acestuia la nivelul intregii tari.

Arafat a aratat ca judetul Mures are experienta pe Telemedicina, intrucat acest sistem a fost implementat pe masinile de urgenta inca din anul 2003 si a subliniat ca acest sistem vine atat in sprijinul medicilor care pot cere ajutorul colegilor din alte spitale, in situatii critice, cat si al pacientilor, care beneficiaza de servicii medicale de calitate.

Telemedicina este un sistem integrat de comunicatii, care permite transmisia “live” a analizelor medicale ale pacientului catre o alta unitate spitaliceasca, pentru luarea cat mai rapida a deciziilor care se impun. In cadrul acestui sistem camerele de resuscitare din unitatile de primiri urgente sau, daca nu sunt, camera de resuscitare din zona de primiri urgente din spitalele mici vor fi conectate la Unitatea de Primiri Urgente Mures, atat audio-video, cat si pentru transmisia de date medicale. Purtatorul de cuvant al Institutiei Prefectului Mures, Cristina Manoila, a precizat ca transmisia de date asupra identitatii si starii de sanatate a pacientului va fi securizata.