Spitalul Militar Central va avea cel mai performant centru de explorări imagistice din sistemul public

Spitalul Militar Central va avea în viitorul imediat cea mai nouă şi performantă dotare a unui spital public pe dimensiunea explorărilor imagistice din România, a declarat comandantul unităţii medicale, Florentina Ioniţă Radu.

În scurt timp, în cadrul SUUMC se va inaugura primul centru public, într-un spital, de sistem integrat de medicină nucleară. Vom instala un PET CT şi un SPECT CT care vor lucra împreună. Sunt echipamente ce lucrează pe bază de izotopi radioactivi şi care au menirea de a detecta afecţiuni oncologice, dar mai nou şi afecţiuni cardiovasculare. În momentul în care acest centru va fi funcţional, va fi primul centru dintr-un spital public care se va adresa masei largi a publicului, motiv pentru care sperăm ca, în cel mai scurt timp, pacienţii care au afecţiuni oncologice şi afecţiuni cardio-vasculare ce se pretează la a fi investigate cu această nouă metodă imagistică să se adreseze Spitalului Militar Central. Deja echipamentele se instalează, problema mai dificilă este cu avizele pe care trebuie să le obţinem de la autoritatea în domeniu, care avizează tot ce înseamnă echipamente radiologice şi de medicină nucleară. Trebuie întrunite o serie de criterii. Sperăm ca la începutul anului viitor să ne putem adresa primilor pacienţi. Acest PET CT este un echipament care înseamnă o stadializare a cancerului. În momentul în care un pacient este diagnosticat cu un neoplasm, oriunde este situat, trebuie stadializat – dacă există metastaze, cât de mult este întinsă formaţiunea respectivă şi mai ales după ce se fac intervenţiile chirurgicale şi, respectiv, tratamentul citostaticelor se fac nişte verificări“, a explicat comandantul Spitalului Militar Central.

Florentina Ioniţă Radu a precizat că SUUMC are medicii necesari care ştiu să folosească aparatura nouă.

“Avem doctorii necesari, pentru că aceasta este problema cea mai mare – să ai medicii specialişti care să ştie să lucreze pe aceste aparate. Avem medicii pregătiţi şi instruiţi şi de la 1 ianuarie, dacă lucrurile merg bine, putem să demarăm această activitate”, a precizat medicul, la cea de a VII-a ediţie a Conferinţei Zilele Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Potrivit comandantului SUUMC, Centrul de Stroke în care vor fi tratate urgenţele neuro-vasculare va fi funcţional în curând. “Am luat aparatura pentru neurochirurgie. Suntem în curs de achiziţionare, în ultima fază, a unui angiograf destinat investigaţiilor radiologice”, a precizat Florentina Ioniţă Radu.

Ea a subliniat că ultimii ani au reprezentat “o mare provocare” a managementului organizaţional, care s-a axat, în principal, pe demersurile protejării valorilor resursei umane angrenate în activitatea specifică, sens în care statul de funcţii a fost suplimentat cu 369 de posturi, dintre care 91% în structurile medicale, îndeplinind astfel, pentru prima oară, normativele de personal în vigoare, stabilite de MS. AGERPRES

Related Posts