Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa ar putea rămâne fără furnizori din cauza datoriilor acumulate

Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa ar putea rămâne fără furnizori, din cauza datoriilor foarte mari şi a facturilor restante, care îi fac pe agenţii economici ce au contracte cu unitatea spitalicească să fie “reticenţi” în a-i mai livra produse şi servicii, a informat conducerea instituţiei medicale.

“Datoriile Spitalului Judeţean de Urgenţă din Reşiţa se ridică la 16,8 milioane lei, iar la preluarea mandatului, acestea erau de aproape 10,5 milioane lei. Am preluat spitalul cu datorii. De un an şi două luni, de când deţin funcţia de manager, am înaintat adrese către instituţiile abilitate, respectiv, către Consiliul Judeţean Caraş-Severin, inclusiv către Comisia de Sănătate, către Casa Judeţeană de Asigurări Sociale de Sănătate, dar şi către Ministerul Sănătăţii şi Instituţia Prefectului Caraş-Severin. Toate aceste adrese arătau situaţia financiară reală a spitalului”, a declarat managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa (SJUR), Mihaela Bacer.

Potrivit acesteia, cauzele care au dus la o asemenea situaţie sunt în principal suma mică, de doar 1500 lei, alocată pentru fiecare caz rezolvat, iar soluţiile nu par să ţină de unitatea spitalicească. Situaţia financiară gravă a cauzat, recent, şi “criza anestezicelor”, furnizorii spitalului fiind reticenţi în a livra servicii şi produse din cauza facturilor rămase neplătite.

“Singura soluţie pentru ieşirea din acest impas îl reprezintă creşterea tarifului pe cazul rezolvat. SJUR primeşte, pe caz, 1.500 lei, indiferent cât costă acesta. Noi, însă, avem cazuri rezolvate şi cu tarife de două – trei ori mai mare, iar diferenţa nu o acoperă nimeni”, a subliniat Mihaela Bacer.

În ceea ce priveşte obligativitatea voucherelor de vacanţă, aceasta începe la 1 decembrie 2018. SJUR nu le poate acorda acum, din cauza situaţiei financiare, a precizat, în aceeaşi conferinţă de presă, directorul financiar-contabil al SJU Reşiţa, Ivanca Pânzariu.

“Acestea au fost bugetate, însă din cauza lipsei finanţării nu vor fi, deocamdată, acordate. Atâta vreme cât întâmpinăm greutăţi la achiziţionarea de medicamente, nu putem acorda vouchere de vacanţă. Furnizorii ne somează, ne dau în instanţă pentru neplată şi au dreptate”, a spus Ivanca Pânzariu.

Spitalul judeţean are la dispoziţie doar 5% din buget pentru plata serviciilor şi furnizorilor, cea mai mare parte din buget, 85%, fiind absorbită de salarii, iar alte zece procente merg spre programele naţionale.

La nivelul SJUR au fost aprobate 1.491 de posturi, din care în prezent sunt ocupate 1.111, 380 de posturi fiind vacante. AGERPRES