Spitalul din Moineşti a devenit singurul din Moldova cuplat la reţeaua naţională de telemedicină

moinesti_spital_MARE.jpgSpitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti a devenit singurul spital din Moldova care, beneficiind de un parteneriat cu Petrom, a fost conectarea, vineri, în sistemul naţional de telemedicină. Aceasta presupune accesul rapid la expertiză medicală prin comunicare la distanţă.

”Parteneriatul a fost iniţiat la finalul anului 2010, ca un prim proiect din platforma ‘Acces la Viaţă’ dezvoltată de Ministerul Sănătăţii şi Familiei cu Petrom şi destinată susţinerii atât ale unor unităţi medicale din zone populate unde se făcuseră mai puţine investiţii în domeniul sănătăţii, dar şi a medicilor pentru specializări medicale de importanţă vitală’, a declarat medicul Adrian Cotîrleţ, managerul Spitalului din Moineşti.

Folosind un sistem de video-conferinţă şi o aparatură de monitorizare a semnelor vitale, accesul la un diagnostic rapid şi corect este facilitat, deocamdată, în plan naţional, pentru Spitalul din Moineşti, de recomandările venite din partea specialiştilor din Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca din Bucureşti şi Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş. ‘Medicii din centrele de coordonare oferă suport medical în timp real pentru personalul nostru medical, prin intermediul comunicării audio-video, precum şi prin urmărirea a şase indicatori medicali transmişi prin monitorul de semne vitale (puls, rata respiratorie, EKG, puls oximetrie, CO2 şi tensiune arteriala)”, a explicat Adrian Cotîrleţ.

Prin racordarea acestei unităţi medicale din judeţul Bacău, reţeaua naţională de telemedicină s-a extins la 56 de spitale din 19 judeţe. Spitalul Municipal de Urgenţă din Moineşti realizase, însă, prima transmisie telemedicală, în direct, către străinătate, în noiembrie 2009, spre Spitalul Clinic European ‘Georges Pompidou’ din Paris. Au fost puse, atunci, în legatură săli de operaţie din spitalul moineştean cu unele din cel parizian, înregistrându-se, astfel, în timp medical real, prima comunicare între medicii chirurgi, precum şi de imagini de ecocardiograme, de filme radiologice şi chiar de operaţiii chirurgicale dintre unităţi medicale aflate la mare distanţă.

Un parteneriat în domeniul telemedicinei are unitatea medicală de urgenţă din Moineşti şi cu Spitalul Clinic din Sfaat (Israel), după ce în acest an, în luna octombrie, s-a semnat în localitatea israeliană un protocol de colaborare pe trei mari domenii: cardiologie intervenţională, chirurgie ginecologică-oncologică şi tehnici noi în chirurgia laparoscopică. ‘Ne preocupăm să realizăm asemenea parteneriate şi cu alte universităţi şi spitale din Uniunea Europeană, dar şi din afara ei. Avem, de acum, prin telemedicină, şi un schimb de opinii medicale pe diferite specialităţi cu unităţi medicale din România. Acesta favorizează un act medical promt , fără deplasări inutile, costisitoare, riscante şi, deci, dificile ale pacienţilor’, a mai precizat doctorul în medicină Adrian Cotîrleţ.

Petrom a investit, până în prezent, peste 450.000 de euro în extinderea actualei reţele de telemedicină din România. Conform estimărilor făcute de firmă, din septembrie 2011 circa 9,5 milioane de români au, astfel, acces la servicii medicale prin telemedicină. AGERPRES