Spitalul de Pediatrie “Sfânta Maria” din Iaşi are un computer tomograf nou

spital_sf_maria.jpgMedicii de la Spitalul Regional de Urgenţă Pediatrică “Sfânta Maria” din Iaşi vor putea diagnostica mult mai uşor copiii din Iaşi şi celelalte judeţe ale Moldovei, cu ajutorul unui computer tomograf care va fi dat în folosinţă la începutul anului 2012.

Conform deputatului Petru Movilă, care a făcut numeroase demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru alocarea de fonduri în vederea achiziţionării de aparatură, medicii de la Spitalul de Copii vor fi ajutaţi de această aparatură de înaltă performanţă în investigarea micilor pacienţi şi tratarea lor mult mai uşor. Dr. Valentin Munteanu, managerul Spitalului de Pediatrie, susţine la rândul său că aparatura, în valoare de 1,5 milioane de lei, va fi dată în folosinţă în cursul lunii ianuarie 2012, până atunci fiind aşteptate avizele necesare funcţionării.

‘Mă bucur că în sfârşit această unitate medicală are un aparat nou, de acest tip pentru care şi eu, ca deputat de Iaşi, membru în Comisia pentru Sănătate a Camerei Deputaţilor, am făcut nenumărate demersuri şi adrese la Ministerul Sănătăţii pentru alocare de fonduri. Văd astfel fructificat un efort comun împreună cu conducerea Spitalului de Copii, efort care dă un semnal pozitiv asupra activităţii mele de parlamentar. Voi sprijini în continuare ca spitalul să obţină o alocare bugetară şi pentru un RMN deoarece este una dintre unităţile medicale din Iaşi care deserveşte pacienţi din toată zona Moldovei şi nu numai, fiind absolută nevoie de un astfel de aparat. Apreciez, de asemenea, şi energia cu care conducerea Spitalului de Copii se străduie în acest sens’, a declarat joi presei deputatul Petru Movilă. Fondurile pentru achiziţionarea computerului tomograf au fost alocate de Ministerul Sănătăţii, în cofinanţare cu Consiliul Judeţean Iaşi.

În prezent, copiii internaţi la clinicile din cadrul Spitalului de Pediatrie sunt plimbaţi între spitale întrucât unitatea medicală nu are în dotare un computer tomograf. Acesta este cel mai mare spital de profil din partea estică a ţării şi deserveşte aproximativ 800.000 de copii. Pentru o analiză la computerul tomograf sau RMN, copiii sunt plimbaţi de la Spitalul de Pediatrie, în funcţie de afecţiuni, peste drum, la Spitalul de Neurochirurgie sau la câţiva kilometri distanţă, la Spitalul “Sfântul Spiridon”, la Spitalul de Recuperare, iar, când aparatura se defectează, la clinicile particulare. În toate aceste unităţi medicale, medicii sunt specializaţi să acorde asistenţă adulţilor şi nu celor mici. AGERPRES