Sorina Pintea: Construcţia spitalelor regionale are în vedere şi restructurarea numărului de paturi din aceste judeţe

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, la Craiova, unde a lansat draftul de studiu de fezabilitate pentru viitorul spital regional, că prin proiectul de construire a celor trei unităţi sanitare regionale se are în vedere şi reducerea numărului de paturi existente în acest moment în judeţele unde vor fi construite.

“Există nişte masterplanuri de servicii pe regiuni de dezvoltare care reprezintă condiţionalităţi exacte şi trebuie aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii. De aceea construcţia spitalului regional din Craiova – iar când spun Craiova, spun şi Iaşi şi Cluj-Napoca – are în vedere şi restructurarea numărului de paturi din aceste judeţe. Adică tendinţa este de a se reduce numărul de paturi de acuţi, creşterea numărului de paturi pentru îngrijiri de lungă durată şi cronici, iar pacienţii să fie trataţi inclusiv în spitalizare de zi şi ambulatoriu, reducând astfel duratele de spitalizare şi crescând indicii de utilizare, pentru că, până la urmă, medicină fără bani nu se poate face. Ori aceste sisteme pe care le implementăm acum, concomitent cu legile sănătăţii, vor eficientiza actul medical, pentru că toţi ne dorim calitatea actului medical, dar se pare că risipim în multe alte direcţii”, a spus Pintea.

Aceasta a dat exemplu Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, despre care a afirmat că “aici sunt lucruri care nu funcţionează” şi care ar urma să fie restructurat. AGERPRES