Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa a marcat împlinirea a 30 de ani de la prima hemodializă efectuată în municipiu.

În 19 iulie 1987, s-a efectuat prima hemodializă, aici, la Reşiţa. Prima hemodializă care a avut loc în România a fost în 1974, la Institutul Carol Davila din Bucureşti, iar Timişoara a dializat pacienţi, pentru prima dată, în 1977, dar nu cu aparate proprii, ci pacienţii erau trimişi în Germania, tur-retur. Ceea ce este important, la Reşiţa, este că apa aceasta pură, care e absolut necesară pentru hemodializă a fost pregătită şi preparată în acest municipiu, piesele pentru întregul angrenaj fiind fabricate tot la Reşiţa, de către cele două uzine, Combinatul siderurgic şi Uzina constructoare de maşini, şi montate de specialiştii de pe secţie. Eu consider că este foarte important acest moment, împlinirea a 30 de ani de hemodializă, absolut necesară pacienţilor cu insuficienţă renală acută şi cronică în stadiu terminal“, a declarat, cu acest prilej, directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Caius Diaconescu.

Această secţie poate hemodializa până la 40 de pacienţi, pentru care se lucrează în două schimburi.

Cel mai tânăr pacient care a avut nevoie de dializă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, a fost o fetiţă în vârstă de şapte ani şi a necesitat tratament în urma unei intoxicaţii cu ciuperci. Alte cazuri care au avut nevoie de hemodializă acută au fost cele de intoxicaţie cu alcool metilic şi cele de intoxicaţii medicamentoase.

Din păcate, medicii nefrologi de la Spitalul reşiţean susţin că se aşteaptă la o creştere a numărului pacienţilor care au nevoie de dializă, din cauza creşterii numărului bolnavilor de diabet. AGERPRES