Sindicatul Promedica: Cazul falsului chirurg arată managementul defectuos al unităţilor private unde prioritară e partea financiară

Sindicatul Promedica susţine că diploma şi parafa de medic nu îi dau unei persoane drept de liberă practică a medicinei iar în cazul falsului medic chirurg italian nu se aduce în discuţie problema principală, care este managementul defectuos al unităţilor medicale private în care acesta a lucrat şi în care partea financiară a fost prioritară faţă de un act medical neautorizat.

“În urma anchetei demarate de Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) pentru verificarea modului în care a fost eliberat codul de parafă în cazul falsului chirurg Matteo Politi, Ministerul Sănătăţii a declarat descoperirea a unui caz similar. Având în vedere aceste constatări, reprezentanţii sindicatului Promedica trag încă un semnal de alarmă cu privire la dreptul de a practica medicina în România şi specifică un fapt extrem de important de ştiut: diploma şi parafa nu dau drept de liberă practică! Dreptul de a practica medicina în România este dat de organismul profesional al medicilor – Colegiul Medicilor din România”, precizează conducerea Sindicatului Promedica.

Potrivit sursei citate, nici Ministerul Educaţiei şi nici Ministerul Sănătăţii nu dau drept de practică medicală. “Cum în cazul italianului care a profesat în România, Colegiul Medicilor din România (CMR) nu a dat avizul de liberă practică (ALP), putem trage concluzia că dreptul de a presta activitate medicală a fost dat, în acest caz mediatizat, de operatorul acreditat pentru asta (cele patru unităţi în care a operat respectiva persoană)”, susţine Promedica.

Din datele cunoscute până în acest moment reiese că falsul chirurg italian a lucrat cu acordul clinicilor în condiţiile în care prima hârtie pe care trebuia să o prezinte era autorizaţia de liberă practică. “În consecinţă, ridicăm un mare semn de întrebare: de ce nu s-a adus în discuţie problema principală, adică modul de management defectuos al acelor unităţi private în care partea financiară a fost prioritară faţă de un act medical neautorizat”, se mai spune în comunicat. AGERPRES